Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

En kall och blåsig resa väntar

20 mars, 2015 – 09.47 Kommentarer inaktiverade för En kall och blåsig resa väntar
VOR1

Bild: Yann Riou / Dongfeng Race Team

Båtarna i Volvo Ocean Race har lämnat Nya Zeeland bakom sig och efter ett par dagar med hård vind och stora vågor har de nu en chans att pusta ut. Men det blir bara en kort paus för bakom horisonten väntar Södra Ishavet.

Den femte etappen i Volvo Ocean Race från Auckland till Itajaí har fått en spektakulär inledning. Efter starten i tisdags kväll följde ett dygn av intensiv kustsegling. Lagen mötte starkare vind än väntat i Bay of Plenty och runt Nya Zeelands East Cape.

Udden var den sista utposten innan det var dags att ge sig ut på öppet hav och redan här gjordes vägval som kan visa sig avgörande på lång sikt. Team Alvimedica, Team Brunel och Team SCA valde en nordligare väg än konkurrenterna och hittills har detta gett dem en fördel.

Efter East Cape mötte lagen rester från den tropiska cyklonen Pam med vind på 15 sekundmeter och vågor på runt sex meter. Förhållanden som gav dem hög fart men gjorde livet ombord långt från bekvämt.

– Nu seglar vi i 22 knop. Det skakar ombord och det dånar från vågor som slår mot däcket. En del har problem med sjösjuka och man kastas runt omkring även när man ska gå på toa, sa Abu Dhabi Ocean Racings Onboard Reporter Matt Knighton igår.

Martin Strömbergs Dongfeng Race Team inledde etappen längst fram i fältet men när båtarna lämnade Nya Zeeland föll de ner till sista plats. De ligger längst söderut tätt bakom Abu Dhabi Ocean Racing och MAPFRE.

Svenskbåten Team SCA ligger mitt i fältet och har precis som de andra lagen fått en dramatisk start på etappen som anses vara den tuffaste i Volvo Ocean Race.

– Team SCA-båten skakar. Stora mängder saltvatten sköljer ständigt över däck och vi har mycket vatten inne i båten, meddelade lagets Onboard Reporter Anna-Lena Elled under gårdagen.

– Seglingen är onekligen spektakulär. Vågorna är enorma och vi har tolv timmars stenhård segling bakom oss. Några i besättningen har snabbt kommit in i livet ombord. Andra kämpar fortfarande. De lätta förhållanden som rådde vid starten känns långt borta.

De senaste timmarna har vinden lättat och vågorna blivit mindre när effekterna från cyklonen Pam avtagit. Men för seglarna är det bara en kort paus och en chans att hämta andan. Temperaturen på båtarna sjunker vilket är ett tecken på att de är på väg ner i Södra Ishavet.

Allt handlar nu om att hitta den kortaste och snabbaste vägen till Kap Horn och den resan kommer att handla om snabb segling, stora vågor och iskalla vindbyar. Tävlingens längsta etapp bjuder på unika utmaningar.

Indikationer på att isberg är på väg längre norrut än man beräknat har också gjort att de banavgränsningar som ska hålla båtarna i säkra från isberg har flyttats något längre norrut.

redaktion@pakryss.se

, ,