Hem » Nyheter, Säkerhet

Nyheter   Säkerhet

En kubik diesel hindrades att läcka ut

17 april, 2018 – 17.22 Kommentarer inaktiverade för En kubik diesel hindrades att läcka ut

En stor motorbåt som gått på grund i ett fågelskyddsområde i Stockholms ytterskärgård tömdes på tusen liter diesel i helgen.

Haveristen som var ensam ombord på sin läckande kabinbåt larmade JRCC med sin mobiltelefon på lördagen och evakuerades välbehållen från båten av Kustbevakningens övervakningsfartyg 303. Men i båtens två bränsletankar fanns en kubikmeter diesel som hotade att läcka ut i fågelskyddsområdet Enskär som ligger i Hartsö naturreservat. I området häckar bland annat tordmule och kustlabb. Tack vare lätta vindar och i stort sett ingen sjögång kunde Kustbevakningen tömma dieseltankarna till en grundgående arbetsbåt som körde i skytteltrafik till miljöskyddsfartyget KBV 050.
– Den mindre mängd dieselolja som har läckt från haveristen har samlats in innanför länsan som KBV 313 la ut, säger Kustbevakningens räddningsledare Fredrik Lindblom.

Räddningshelikoptern Lifeguard 003, lotsbåten Pilot 439 från Landsort och Kustbevakningens fartyg KBV 303, 050 och 313 deltog i sjöräddningen som övergick i miljöräddning. Båtägarens försäkringsbolag hanterar bärgningen av båten från grundet.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

 

 

,