Hem » Långfärd, Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

En vågad vinter till havs – skicka in dina bilder från båten

25 december, 2018 – 09.00 Kommentarer inaktiverade för En vågad vinter till havs – skicka in dina bilder från båten

Hemma i Sverige täcker is hemmavattnen på vissa håll och båtpresenningarna är prydda av snö. Men för många långseglare är det svårare att fira jul enligt traditionerna. På Kryss har hittat lite alternativa metoder, nu vill vi se era bilder.

Man behöver kanske inte gå fullt så långt med julfirandet på båten som familjen i bilden från ljusparaden i San Diego. Men visst kan det vara värt att göra något lite utöver det vanliga över julen, oavsett var man befinner sig.

Jenny och Tobias Bohlin har seglat över Atlanten med barnen Hulda och Ester, som är tio och åtta år gamla. För dem blir det en annorlunda jul i år. Palmer istället för julgranar och jullåtarna på radion blandas med reggae, men Kalle Anka blir det på julafton oavsett.

Tre vuxna och två barn står framför ett vattenfall och ler.

Familjen Bohlin tillsammans med gasten Mats Karlsson. För att säkerställa att det blir Kalle Anka på julafton har de med sig filmen på en dator. Foto: Privat.

– Vi har laddat ned Kalle så vi har på datorn, så det kan vi titta på klockan tre på julafton. Så var det några andra svenska barn också som gärna ville komma förbi och kolla, säger Jenny Bohlin när jag når henne några dagar innan julafton.

– Vi kan ju inte ha någon julgran, så barnen har gjort en av papper och så har vi satt lite gröna girlanger runt den genomgående masten. Det blir ju också som en julgran. Men man har ju inte mycket julstämning här, det kan man inte säga, fortsätter hon.

Stort svenskt firande
Familjen deltog i årets ARC och nådde fram till Saint Lucia drygt tio dagar innan jul, seglatsen tog dem nästan tre veckor.

Flera av de svenskar som seglat över Atlanten med ARC:en har tagit sig till Bequia för julmyset. Där samordnade ett 40-tal svenskar traditionellt julfirande på dopparedagen och fick en restaurang att duka fram julbord.

– Vi kanske hänger på det, eller så fixar vi till det själva på båten med lite sill och lite Janssons och lite köttbullar och så där, berättar Jenny Bohlin.

– Det blir första julen på båten i sådana fall, så barnen är ju lite oroliga över hur det ska gå med tomten, om han ska hitta till Karibien, säger hon.

Skicka in dina bilder
När undertecknad seglade över Atlanten 2013 hade vi bara kommit drygt halvvägs över havet till julafton. Då blev det en jul på båten med hemgjort pynt som vi klippte under nattvakten och julkyckling på själva dopparedagen.

Tre personer sitter runt ett bord på en båt och äter.

Julen 2013 seglade På Kryss reporter Niklas Gyberg Ivarsson över Atlanten och fick fira julafton på öppet hav. Foto: Niklas Gyberg Ivarsson.

Hur har det sett ut när du firat jul, eller nyår, på båten? Eller hur ser ditt båtliv ut så här års var du än befinner dig i Norrbotten eller i norra Karibien. Skicka gärna dina bilder till redaktion@pakryss.se med en liten beskrivning så blir vi riktigt glada och kan sprida lite inspiration och vinterstämning.

Med det vill vi på På Kryss önska en fortsatt god jul, och ett gott nytt båt-år!

Niklas Gyberg Ivarsson
redaktion@pakryss.se

, ,