Hem » Långfärd, Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Sven Yrvind siktar mot Stockholm

16 maj, 2017 – 14.28 Kommentarer inaktiverade för Sven Yrvind siktar mot Stockholm

Sven Yrvind planerar att segla till andra sidan jorden. Närmare bestämt till Västerviks antipod utanför Nya Zeeland. I dagarna har Sven påbörjat arbetet inför att måla båten Exlex och han planerar ett besök i Stockholm i sommar.

Under sommaren planerar Sven Yrvind att sjösätta sin nya båt Exlex i Västervik inför seglatsen till andra sidan jorden. Starten för långseglatsen sker från Irland nästa år och målet är Nya Zeeland intill den så kallade antipoden (platsen på andra sidan jorden) till Västervik, som är Svens och Exlex hemmahamn.

Exlex hänger upp och nervänd inför målning.

Exlex upp och ner i taket inför målning.

I På Kryss nr 4 samt här på pakryss.se berättar Sven mer om projektet Exlex och vägen dit via ett skrotat rekordprojekt med en tre meter lång båt. Sven arbetar även på en skrift om den planerade långfärden och kommer att hålla föredrag om förberedelserna inför den kommande och om tidigare långfärder. Han planerar även att komma till Stockholm senare i sommar.

Under de senaste dagarna har arbetet inför målningen av Exlex påbörjats.
– Jag har vänt på båten och har målat insidan vit. Men skrovet kommer att vara gult och blått. Man ska kunna se på långt håll att båten är gul och blå, säger Sven till På Kryss.
– Eftersom det är en experimentbåt sätter jag funktionalitet framför allt och låter finishen komma i andra hand. Nästa båt kanske blir snyggare.

Företaget Telia Carrier har låtit spela in en kortfilm om Sven Yrvind med bilder från verkstaden och arbetet med Exlex. Bland annat lyfter filmen fram Svens prioriteringar när han väljer att låta dra ut tänderna för att minska risken för problem under långfärden. Se filmen här.

På Kryss fortsätter att följa Exlex-projektet under hösten.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

, , , ,