Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Extrem sundseglats

19 augusti 2015 – 13:39 Kommentarer inaktiverade för Extrem sundseglats

Extrem segling behöver inte innebära bärplan och kolfiber. Trond Sejersted Bødtker seglar sin fem-meters Kragerøterne från 1952 hisnande nära graniten över grunda sund på Telemarkskusten.
”Det är fantastiskt kul segling och jag hoppas fler upptäcker charmen med små segelbåtar”, säger Trond.

VIDEO: Sundseglats med Kragerøterne

Krageröterne. BILD: NIELS WINDFELDT

BILD: NIELS WINDFELDT

Kragerøternen är resultatet av en konstruktionstävling från 1939 med syftet att skapa en båt för juniorer som skulle kunna byggas till en låg kostnad. Sedan dess har flottan växt med över sjuhundra båtar som framförallt finns i området runt Kragerø på Norges sydkust.
”Under andra världskriget ville min far, som då var i fjortonårsåldern, testa gränserna och började kartlägga de trånga sunden. Han och hans bror Eric och en kamrat, drog båten genom sunden och hittade farbar väg. Sedan seglade de tillbaks.”
Sedan dess har sundseglatsen, som terneseglarna själva kallar det, utvecklats.
”Det är barnsligt roligt men ställer förstås krav på att man behärskar båten. Vi seglar i upp till sju, åtta meter per sekund genom de allra mest trånga passager och det ger adrenalin!”
På somrarna arrangeras eskaderseglingar och i somras slogs rekord med 23 ternor på en sundseglats. Nya passager upptäcks men de allra flesta vägar är upptäckta sedan länge.
I regattan Skåtøy Rundt, som arrangerades för firade 50 år i år,  deltar mellan 30 och 80 båtar varje år.

Det har också hänt att Trond tagit med sig ett spett i båten när en enstaka sten hindrar en särskilt fin väg.
”Det är allmänt betraktat att vi bara har utomskärssegling här men vi säger att det är skyddad skärgårdssegling,” säger han och skrattar.

En av Tronds seglingar i somras filmades med drönare av Niels Windfeldt:
”Jag var med och seglade förra året och tyckte att det var fantastiskt roligt. Och i år tog jag med en drönare och vi hade tur med vädret. Drönaren klarar inte vindarna som är idealiska för båtarna, men den här dagen blev det både fin segling och möjligt att flyga.”

Mer om Kragerøternen i kommande nummer av På Kryss!

VIDEO: Sundseglats med Kragerøterne

, , , ,