Hem » Läsvärt, Nyheter, Säkerhet

Läsvärt   Nyheter   Säkerhet

Faran med kallt vatten

28 april 2017 – 12:53 Kommentarer inaktiverade för Faran med kallt vatten

Det är fortfarande riktigt kallt vatten längs våra kuster och i sjöarna. Även med torrdräkt på kan en person i vattnet förlora förmågan att använda händerna på kort tid, påminner SSRS sjösäkerhetsledare Mikael Hinnerson.

I Bottenviken ligger fortfarande isen i skärgårdarna och på Väderöarna i norra Bohuslän är havstemperaturen cirka 7 grader. Men båtlivet börjar vakna och flera paddlare har tagits omhand de senaste veckorna kraftigt nedkylda efter kantring.
– Även om du har en torrdräkt så blir oskyddade händer obrukbara efter kort tid, kanske inom tio minuter, säger Mikael Hinnerson som är sjösäkerhetsledare vid frivilliga sjöräddningen, SSRS.
– Hur länge man klarar sig är individuellt och om det blåser kyls man av snabbare.

Hur länge skalar du potatis innan du måste värma händerna för att fortsätta? Överbord i kallt vatten kan kalla händer som inte kan greppa vara livsfarligt.

Hur länge skalar du potatis i rinnande kallt vatten innan du måste värma händerna för att kunna fortsätta? Överbord kan kalla händer som inte kan greppa vara livsfarligt.

SSRS har övat tillsammans med paddlare runtom i Sverige senaste veckorna och på torsdagen deltog Richard Holm från Kanotförbundet i en övning i Göteborgs skärgård.
– Jag brukar jämföra med när du skalar potatis i kallt vatten hemma i köket, säger Richard Holm.
– Då slutar man efter ett tag för att det blir för kallt. Det gör ont och man börjar bli fumlig. Men ligger du i vattnet har du ingen möjlighet att värma händerna när det kan vara livsavgörande att ta sig upp i en farkost eller till land.

– Många som hamnar i kallt vatten kan inte samla sig till en överblick och fatta de klokaste besluten, konstaterar Mikael Hinnerson.
– Man kanske ger alla krafter man har för att ta sig tillbaka upp i sin egen båt, även om man behöver tänka om och kanske simma en bit till land eller en stege på bryggan. Tiden man lägger på att förgäves försöka ta sig upp kan vara den enda man har innan händerna blir stela och inte går att använda längre. Det kan förstås vara livsfarligt, säger Mikael.

Richard Holm vill också varna för den falska säkerheten som säkerhetsutrustning kan ge:
– Med torrdräkt, varma kläder och mobil kan man känna sig säkrare och ta större risker än annars, trots att det ändå är farligt att hamna i vattnet.

Mikael Hinnersons och Richard Holms råd till alla som ger sig ut på vattnet tidigt på säsongen är att inte ta onödiga risker, vara rätt klädd med torrt ombyte. Och se till att fylla på med energi och gärna varm dryck för att ha kraften att klara av eventuella nödsituationer.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

,