Hem » Läsvärt, Nyheter, Säkerhet

Läsvärt   Nyheter   Säkerhet

Kunnigare båtägare minskade försäkringsskadorna

14 mars, 2017 – 15.59 Kommentarer inaktiverade för Kunnigare båtägare minskade försäkringsskadorna

Bättre förberedelser och mer riskmedvetna båtägare minskade försäkringsskadorna för försäkringsbolaget Svenska sjö förra året. Detta trots en fin båtsommar och en blåsig avslutning på året.

Försäkringsbolaget Svenska sjö hade lägre kostnader för både storm- och sjöskador än väntat för 2016.
– Trots att fler var ute på sjön i somras och att hösten var stormig hade vi färre försäkringsskador än väntat, säger Svenska sjös vd Per Grywenz.
– Vi tror att det beror på att båtägarna har lärt sig av de senaste årens stormar. Man ställer upp båten bättre, säkrar presenningar och tittar till båten inför ovädren, säger Per Grywenz.

En förklaring till att skadorna på båtar i sjön har minskat kan vara det relativt höga vattenståndet under bland annat juli.
– De flesta grundstötningar sker i bekanta hemmavatten. Vi har gått ut med en hel del information om att man måste vara noggrann och inte lita hundra procent på plottern utan att ha marginaler. Det i kombination med högre vatten, tror jag ledde till att färre gick på grund trots att vi sannolikt hade fler sjötimmar jämfört med 2015.

Att skademinskningen beror på tillfälligheter eller tur utesluter Per:
– Vi ser att skadorna har minskat tydligt. Dessutom kan vi konstatera att de båtägare som är medlemmar i klubbar eller i Svenska Kryssarklubben har färre skador än de som inte är medlemmar. Vi tror att de som är medlemmar i klubbar och kretsar har bättre kunskaper och mer erfarenhet tack vare att de är mer engagerade och tar del av varandras kunskaper och erfarenheter på olika sätt.

Som ett resultat av de lägre utgifterna för skador höjer Svenska sjö, som ägs av båtorganisationer som Kryssarklubben, Svenska Seglarförbundet och Båtunionen, resultatbonusen till medlemmarna i form av avdrag på premien för 2017.
– Återbäringen blir cirka 2,5 procent av den premie man betalade 2016, säger Per Grywenz.
Svenska sjö delar på det viset ut nära 2,5 miljoner kronor till sina försäkringstagare som var med 2016.

Men vad talar för att den minskande skadetrenden fortsätter?
– För vår del kommer vi att fortsätta med information direkt till försäkringstagarna. Exempelvis gick vi ut med ett mejl inför snöovädret i november och det tror vi hade en viss effekt. Och så hoppas vi att fler går med i klubbar eller kretsar för att bli mer engagerade båtägare.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, ,