Hem » Långfärd, Läsvärt, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Nyheter

Fascinerande om segling i Arktis

27 augusti, 2019 – 08.54 Kommentarer inaktiverade för Fascinerande om segling i Arktis

På lördag berättar Andy Schell och Mia Karlsson om de två senaste årens segling i arktiska vatten. Även Brian Trautman från SV Delos presenterar en kommande film om polaräventyren med isbjörnar, valrossar och utmaningen att segla norr om polcirkeln.

Från öppet hav till issörja på några minuter. Plötsliga besök av isbjörnar och valrossar som är lika fascinerande som skrämmande. Grupper av vitvalar som syns på långt håll ner i de kristallklara djupen och en sol som aldrig går ner. Att segla i de nordliga polarvattnen är lika utmanande som belönande och det berättar paret Mia Karlsson och Andy Schell om på lördag i Gustavsberg under mässan Allt på sjön. När paret seglade med sin Swan 48, Isbjörn, i Svalbard var även långseglarna Brian Trautman och Karin Syrén med ombord. Brian och Karin har en av världens mest populära seglingskanaler på Youtube, SV Delos, och paret dokumenterade resan med video i de iskalla vattnen. För första gången visas bilderna för allmänheten i en visning i samband med föredraget i Gustavsberg på lördag.

Mia Karlsson Andy Schell

Mia Karlsson och Andy Schell är professionella seglare och har två Swan-båtar: Isbjörn och Ice Bear.

Brian själv beskriver förhållandena i Svalbard som ”Island på crack” eftersom väder- och isförhållandena kunde ändras blixtsnabbt och djurlivet omfattar några av världens största djur som inte är främmande från att hälsa på besökande båtar. Andy och Mia har seglat med Isbjörn och sin andra Swan, 59-fotaren Ice Bear, norr om polcirkeln under de två senaste åren. Paret driver seglingscharterföretaget 59 North och Andy har podden On the wind som hittills sänt över 250 avsnitt och är den mest lyssnade podcasten i sitt slag. På Kryss-läsare har också lärt känna seglarparet, som också är Kryssarklubbare, när de berättade om sitt professionella liv till havs i På Kryss förra våren (nr 4, 2018).

Brian Trautman och Karin Syrén lever på segelbåten SV Delos tillsammans med bland andra Brians bror Brady och livet skildras med regelbundna uppdateringar i text och video på SV Delos hemsida och på Youtube-kontot SV Delos (se länkar nedan).

Föredraget och filmvisningen hålls på lördag klockan 16–18.30 i Gustavsbergsteaterns bio på gångavstånd från Allt på sjöns mässområde. Avgiften är 100 kronor och föranmälan krävs (länk nedan). Om man inte tar egen båt till Allt på sjön så går SL-bussar hela vägen till mässan och bilparkering finns.

LÄS MER: Mer information och anmälan till föredraget Stories from the high seas

LÄS MER: SV Delos blogg

LÄS MER: Podden On the Wind

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , ,