Hem » Läsvärt

Läsvärt

Fel i verkligheten?

22 juli, 2010 – 13.53 Kommentarer inaktiverade för Fel i verkligheten?

Om en så här stor boj saknas i en stor farled, då kommer det troligen att rapporteras in och åtgärdas tämligen omgående.

Om du upptäcker en saknad prick, en släckt fyr eller ett drivande föremål som kan utgöra fara för de som vistas på havet i Sverige, vad gör du då? Förhoppningsvis ringer du direkt till Sjöfartsverkets jourtelefon 020-331166, eller kallar upp MSI Sweden eller Stockholm Radio via närmaste kustradiostation på din VHF och meddelar din iakttagelse. Enligt Sjöfartsverkets hemsida anses inte tidigare oupptäckta grund vara något som behöver anmälas direkt tillsammans med felaktig information i sjökortet och ofullständiga uppgifter. Det kan du anmäla via det webbformulär som finns på deras hemsida. Du kommer direkt till formuläret här.

Du skall inte tro att någon annan redan har rapporterat in den saknade pricken, eller den släckta fyren. Jag rapporterade in en saknad röd prick i Göteborgs norra skärgård vid Kalvsund den 18 juli. Sjöfartsverket svarade mig den 20 juli att en enda person hade rapporterat in detta till dem den 3 juli, och att deras arbetsfartyg skulle åtgärda pricken. I den farleden går det många båtar varje dag, och ingen annan hade rapporterat in pricken under den här tiden. Därför är viktigt att du rapporterar in till Sjöfartsverket om du ser att sjökortet och verkligheten inte stämmer över ens, och inte litar på att någon annan redan har gjort det.

Bojen på bilden står i farleden mellan Brunsbûttel och Cuxhaven i Tyskland och är definitivt inte saknad.

/Stina Jansson