Hem » Långfärd, Löpsedel

Långfärd   Löpsedel

Fem män i en roddbåt på Donau

25 juni, 2010 – 07.00 Kommentarer inaktiverade för Fem män i en roddbåt på Donau

När vi började drömma om det här, såg vi oss själva staka fram en flotta med hjälp av paddlar. Vi skulle ha långt hår och skägg säger Jakob och ser nöjd ut där han sitter i roddbåten tillsammans med de fyra andra äventyrarna, på en åker utanför Kungsbacka, strax söder om Göteborg. Vi ser fram emot att få uppleva bland annat den romska musiken säger Olof. Jakob fyller på med att säga att de ser också fram emot de spännande matkulturerna längs vägen säger . Vi är vana att leva billigt från andra resor, men vi lagar god mat fortsätter Jakob.

Jakob, Frans, Rickard, Olof och Christian skall i sommar ta sig ner för Donau med hjälp av sin egenhändigt byggda roddbåt, som numera är döpt till Nepheli. Frans som läser till arkitekt började rita på båten i början av maj, och de har jobbat intensivt fram tills nu med att få allt klart. Alla fem har förar-, SRC-och kanalintyg. De har lyckats få sponsring till stora delar av båten som är byggd i 4 mm plywood, men konstaterar att minsta beslag kostar alldeles för mycket för unga studenter. De sjösätter båten tisdag eller onsdag nästa vecka i Ulm som ligger i södra Tyskland, och sedan har de cirka 40 dagar på sig för att komma till Svarta havet. De skall företrädesvis ro, men kommer ha möjlighet att sätta upp ett stödsegel när vinden kommer akterifrån. Från början hade de planerat att de skulle vara fyra som rodde och en som vilade, men numera är planen att två personer ror och tre vilar sig. De som ror sitter på plastbackar avsedda för drickor, med en träskiva som lock, och på det en dyna. Årorna har de fått låna från en roddklubb i närheten. De skall skydda sig mot solen med ett bambukapell och har ett vattentätt kapell för regniga dagar. Den goda maten skall lagas på något av de tre triangaköken som skall finnas med ombord. Nu väntar några hektiska dagar fram tills sjösättningen nästa vecka.
Donau slingrar sig genom nio länder, och trafikeras livligt på vissa delar. Donau rinner upp längre västerut än Ulm, men enligt de fem männen är det 16 slussar som numera är stängda permanent som gör att de väljer att de väljer att starta i Ulm. För även om båten bara väger cirka 200 kilo, så blir det tungt att bära henne några längre sträckor.
Du kommer att kunna läsa mera om de fem männen och deras roddbåt på webben om ett tag.
/Stina Jansson