Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Miljoner liter avfall från en Östersjökryssning

10 juni, 2015 – 10.23 Kommentarer inaktiverade för Miljoner liter avfall från en Östersjökryssning

SVT Nyheter följde med på en Östersjökryssning med fartyget Costa Luminosa. Istället för att tömma svartvattnet i Tallinn, Helsingfors eller S:t Petersburg, hamnar som alla har tömningsmöjligheter, släpptes avfallet från de över 3000 personerna ombord till havs. Se SVT:s reportage nedan.

Svartvatten från kryssningsfartygTvå reportrar från SVT Nyheter följde förra sommaren med ett av alla kryssningsfartyg på Östersjön. Under sju dygn anlöptes Tallin, Helsingfors och St Petersburg men fartygets avlopp anslöts aldrig till hamnarnas anläggningar som, förutom i St Petersburg, är gratis.
Den enda hamnen där Costa Luminosa anslöts till avloppet var i Stockholm. Istället tömdes det kemiskt bearbetade avfallet i Östersjön. Cirka fem miljoner liter avfall beräknas ha tömts under den sju dagar långa resan.
Trots detta uppger representanter för kryssningsindustrin att branschen arbetar för en hållbar kryssningsverksamhet.

Någon motsvarighet till förbudet för tömning som gäller fritidsbåtar i Sverige och Finland finns inte för kryssningsfartyg till havs. Ett eventuellt förbud utfärdat av FN:s sjöfartsorganisation IMO kan fattas tidigast nästa vår.

>> SVT Nyheter: Fem miljoner liter toaavfall från en kryssning

>> Tidigare artikel i På Kryss (14 maj 2015): Kryssningsfartygen fortsätter att tömma sitt avlopp i Östersjön

/Redaktionen
redaktion@pakryss.se

 

 

 

 

, , , ,