Mitt På Kryss
Fingal: Förlag på gaffelrigg
Projektet har dragit igång och nu gäller det att hitta någon som kan konstruera riggen – det finns några exempel på nyritade gaffelriggar för lite större skutor, men ganska få som ritat riggar som ska passa mindre fritidsbåtar. Här i Sverige försvann i stort sett denna typ av riggar för snart 100 år sedan och Bermudariggen tog över. De klassiska båtar som fortfarande har gaffelrigg, var nästan alla redan från början konstruerade med en sådan. I den mån de har en ny rigg är den gjord från den måtten av den gamla riggen.
Jag hörde mig för om segel från välkände segelmakaren och författaren Birger Sjöberg, som också kom med ett förslag till gaffelrigg som han baserade sig på hans erfarenheter och på ’vad som känns rätt’! Nu är inte Birger vem som helst, utan har varit segelmakare sedan 1970-talet och dessutom jobbat med många skutor. Så jag tror att han vet ganska väl vad han pratar om!
Han har skissat på en rigg (se bilden här bredvid klicka gärna på den för ett större format) som har försökt lösa problemet med att ett storsegel i en gaffelrigg blir stort och behöver balanseras av segelyta i fören också för att inte bli så lovgirig. Det är därför man förr hade ett eller flera segel på peke/klyvarbom.
Birger har föreslagit att luta masten en eller ett par grader framåt för att kompensera för en del för lovgirigheten och sedan har han också lagt till ett ”trimrev”. Mitt önskemål var att bommen skulle sticka ut bakom aktern av estetiska skäl. Annars är lösningen ett ganska smalt och högt storsegel, vilket var det Birger föreslog först.
I denna tredje version av riggen är bommen drygt fem meter lång och masten drygt 10 meter ovan däck (den ska bli genomgående och stå på kölen). Focken har sin peterbom, men klyvaren på föreslagna 13,5 m2 är överlappande och ska ge fart även i lite mindre vind. Storen är på 24 m2, vilket är 6 m2 mindre än version 2 (av Birger kallad ”Daredevil”!).
Ytterligare en kontakt jag gjort i veckan är med skutskepparen Egil Bergström i Gamleby, som har renoverat och förbättrat skonarna Vega och Linnea och har med sin stora erfarenhet lovat att titta på Fingals rigg och se om han kan lämna ett förslag.
Men dessutom vill jag att riggen ska mätas in också och här ska vi se om inte Claes Lundström som gjort 3D ritningen, kan använda sina olika CAD-funktioner för att räkna ut när balansen är tillräckligt bra.
Måtten på riggen verkar landa runt 170 mm i diameter för masten (som blir jämntjock upp till spridarna strax ovanför gaffelns översta läge, sedan kan den smalna av). I bästa fall kan vi göra en ihålig (laminera lister till en rund mast) för att den inte ska bli så tung. Jag hoppas att äkta norrländsk gran ska kunna användas, om vi kan hitta torkat virke. Vem som gör själva rundhulten är inte bestämt.
Bommen kan bli 87 mm i diameter men avsmalnande och gaffeln 82 mm, det tycks nämligen vara standardstorlekar på beslag i kataloger från Toplicht och Davey & Company. Längderna kommer bero på hur konstruktionen till slut kommer att se ut …
Fyra segel med 48,5 m2 segelyta i Birgers förslag kommer nog bara vara satta i tämligen lätta vindar. Trettio kvadratmeters segelyta tycks vara en tommelfingerregel för en tre-tonsbåt.
Synpunkter mottages gärna!