Hem » Löpsedel, Mitt På Kryss

Löpsedel   Mitt På Kryss

Fingal har vänt norrut

1 augusti 2013 – 10:39 Kommentarer inaktiverade för Fingal har vänt norrut

fingal_31juliGanska sent på onsdagskvällen nådde Fingal och Skärgårdsströvaren Smygehamn, faktisk ett tiotal meter längre söderut än Smygehuk, Sveriges sydligaste udde. Nu är det norröver som gäller – och troligen med ett slut i Haparanda någon gång i slutet av nästa sommar.

Gårdagen var också en vändpunkt när vi började röra oss österut, och inte bara söderut, när vi kom ut från Falsterbokanalen. Ett stort åskväder gjorde att vi sökte skydd en stund i Skåre fiskehamn, där vi åt lunch medan runt 30 millimeter regn piskade båtarna. En båt precis i närheten gick på stenrevet och drogs över det med en del skador på rodret i samma vindökning som gjorde att vi gick in i hamn. Sjöräddningssällskapets 8:a från Trelleborg kom en stund senare och berättade att båten släpats över hela revet av vinden men att den flöt igen på andra sidan.

Vid fyratiden fortsatte vi mot ostsydost och lade till vid Sveriges sydligaste hamn.

fingal_31juli_2Smyge hamn är ett gammalt kalkbrott och inre hamnen är djupare än infarten. Dock har det samlats ruttnande tång på botten i hamnen och det är som en jacuzzi med illaluktande bubblor runt hela båten. Luktproblemet lär dock ha varit större tidigare. Här är också en stor parkeringsplats med alla som vill fotografera sig mot stolpen vid udden – i själva verket är ändan på piren den sydligaste punkten och där gjorde ungdomarna en ”prata” i solnedgången.

Men den lokala båtklubben är trevlig och tempot är lugnt och behagligt trots att kustvägen går alldeles intill hamnen.

För projektets del är idag första augusti dag 47. Om nio dagar avslutar vi någonstans i Kalmartrakten, möjligen Mörbylånga där vi har möjlighet att förvara Fingal över vintern (men då behöver vi köpa en båtvagn som klarar 3 ton, tipsa oss!)