Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Flakfortet öppet för fritidsbåtar

19 maj, 2018 – 12.48 Kommentarer inaktiverade för Flakfortet öppet för fritidsbåtar

Den populära destinationen Flakfortet i Öresund håller trots allt öppet för fritidsbåtar hela sommaren. Tidigare i vår stängde den svenska ägaren gästhamnen efter myndighetskrav på åtgärder.

Det var efter krav från Slots- og Kulturstyrelsen på att återställa delar av ön Flakfortets historiska byggnader som den svenska ägaren uppskattade att åtgärderna skulle kosta cirka 20 miljoner kronor. Mark- och byggarbetena bedömdes inte kunna kombineras med besökande fritidsbåtar. De åtgärder som danska myngheter kräver är bland annat att minigolfbanan, taket över en grillplats, en badbrygga, blomsterlådor och annat tas bort. Eftersom Flakfortet är fornminnesförklarat kräver dansk museilag att byggnader och mark inte förändras på ett avgörande sätt.
– Vi har sökt dispens för våra investeringar men fått avslag. Listan på åtgärder är lång och de flesta punkterna måste vara klara första januari 2019 så vi ser ingen annan utväg än att stänga gästhamnen om vi ska hinna bli klara i tid, sa ägaren Bengt Svensson till På Kryss i april. Men nu har Bengt ändrat sig efter ett möte med Slots- og Kulturstyrelsen där parterna kom överens tills vidare.
”Anledningen till att vi öppnar är att det på kort sikt (under 2018) ser lite bättre ut efter ett konstruktivt möte med Slots- og Kulturstyrelsen”, skriver Bengt Svensson på sin sajt. Samtidigt varnar Bengt Svensson för att ön kan tvingas stänga tidigare efter sommaren än vanligt och kan få svårt att ha öppet i framtiden eftersom kraven på förändringar är omfattande.

Mer än 7000 gästande båtar besöker ön varje säsong, varav många svenskar. Flakfortet anlades på 1910-talet för att skydda inloppet till Köpenhamn, och var i militärt bruk fram tills 1968. På mitten av 1970-talet räddades ön av frivilliga från de lokala båtklubbarna och har sedan dess varit en populär hamn för traktens seglare med plats för närmare 200 båtar.

Flakfortet ägs sedan 2001 av svenska företaget Malmökranen AB som driver gästhamn, kiosk, restaurang och konferensverksamhet på ön. Hela den 31 000 kvadratmeter stora ön kulturmärktes dock redan 1995, och danska Slots- och Kulturstyrelsen hävdar alltså att ägaren inte levt upp till sina åtaganden enligt dansk lag för museum och kräver därför att standarden på anläggningen ska återställas.
– Ska vi återställa anläggningen till samma skick som den var 1995 blir det omöjligt att fortsätta bedriva någon lönsam verksamhet på ön, sa Bengt Svensson till På Kryss i april.

Enligt Slots- och Kulturstyrelsen ligger ansvaret för att Flakfortet stängs helt hos Malmökranen AB. Thomas Roland vid Slots- og Kulturstyrelsen skriver i ett brev som publicerats på Facebook att ägaren har genomfört flera olovliga förändringar av byggnaderna, men att styrelsen ”genom åren gett tillåtelse till en lång rad förutsättningar som gör det möjligt att använda fortet som fritidsbåtshamn och utflyktsmål, och styrelsen har inget intresse av att ändra på detta”.

Flakfortet är den närmaste danska hamnen för alla de seglare som har sin båt i Malmö, Limhamn och Lomma. Gästhamnen besöks varje år av 7000 båtar per säsong, de flesta danska och svenska men även en hel del tyska. Det får plats cirka 200 fritidsbåtar i hamnen och dygnspriset är 200 kronor för båtar upp till 12 meter och 240 för längre båtar.

Flakfortet

Flakfortet har plats för ett par hundra fritidsbåtar. Bild: Linda Hammarberg

Redaktionen
redaktionen@pakryss.se

, ,