Hem » Nyheter

Nyheter

Fler omkomna i färre olyckor

22 mars, 2016 – 16.09 Kommentarer inaktiverade för Fler omkomna i färre olyckor

Trettio personer omkom i samband med svenskt fritidsbåtliv under 2015, det är åtta fler än 2014 med minst antal dödsolyckor sedan statistiken började föras 1971. Men antalet olyckor med dödsfall var endast två fler, visar Sjösäkerhetsrådets årsrapport för 2015.

Antal omkomna i samband med svenskt fritidsbåtsliv. Klicka för större grafik.

Antal omkomna i samband med svenskt fritidsbåtsliv. Klicka för större grafik.

80 procent av de omkomna hade alkohol eller narkotika i kroppen och majoriteten av olyckorna skedde från små öppna båtar. Många var ute för att fiska och drunknade efter att ha fallit överbord eller kapsejsat. En tredjedel var ensamma ombord och alla utom en sexårig pojke var vuxna män.

Rapporten visar också att 20 av 30 omkom på insjöar, åar och andra vattendrag. Åtta i hamn, två i skärgården och inga på öppet vatten. Transportstyrelsens båtlivsanalytiker Jonas Ekblad anger större båtar, effektivare sjöräddning och bättre mobiltelefontäckning som några möjliga förklaringar till färre olyckor längs kusten än i inlandet.
– Lyckas man bara larma brukar man bli räddad. Är flytvästen på ökar chanserna ytterligare, säger Jonas Ekblad och berättar att minst åtta liv kunde räddas under 2015 till följd av att de nödställda kunde larma från vattnet med hjälp av sina vattenskyddade mobiltelefoner.

Sjösäkerhetsrådets rapport publiceras i slutet av mars eller i början av april och kommer att länkas till från denna artikel.

Redaktion
redaktion@pakryss.se