Hem » Nyheter

Nyheter

Flottans paradskepp funnet utanför Öland

26 augusti, 2011 – 14.21 Kommentarer inaktiverade för Flottans paradskepp funnet utanför Öland

Tidigt på morgonen den 31 maj 1564 öppnade den svenska flottans paradskepp Mars eld mot den dansk-lybiska flottan i vattnet utanför Ölands norra udde. Det hela gick inte som planerat och Mars hamnade i lä. Skeppet blev bordat av den danska flottan, fattade eld och förliste efter en explosion. Mellan 800 och 1000 besättningsmän från både den svenska och danska flottan följde med ner i djupet.

Nu, 447 år senare, har en dykargrupp efter många års letande funnit vad som verkar vara Mars. På 75 meters djup vid Ölands norra udde ligger det, förhållandevis välbevarat och med babords sida lätt uppåt. Mars var byggd i massiv ek, hon var större än skeppet Vasa och hade 107 vackert utsmyckade kanoner.

– Det här är ett skeppsvrak vi väntat länge på. Om det är Mars har vi fått ett efterlängtat jämförelseobjekt med Vasa och det engelska Mary Rose. Skeppsvraket kommer att bli viktigt för forskningen framöver, berättar Andréas Olsson, chef arkeologienheten Sjöhistoriska museet.

Nu ska ett forskningsprojekt startas för att ta reda på mer om vraket. Ett första steg är att kartlägga vrakplatsen och säkerställa vrakets identitet. Vrakplatsen utanför Öland har försatts med med dyk- fiske- och ankringsförbud.

Läs mer om och se fler bilder på det spektakulära fyndet på Sjöhistoriska Museets Marinarkeoblogg.