Nya prylar/båtar Nyheter
Utmaningar för flytande soptunna
I mitten på juni sjösatte färjerederiet Forsea en flytande soptunna i Helsingborgs hamn. När mer än halva sommaren passerat har den samlat in runt ett ton, men det är inte bara skräp som fastnar i soptunnans gap.
Nästan varje dag under sommaren har den flytande soptunnan tömts på mellan 20 och 25 kilo, förutom en vecka då den legat på reparation. Anna Prytz är miljöansvarig på Forsea, som driver trafik mellan Helsingborg och Helsingör, och som lanserat projektet tillsammans med Helsingborgs stad. Hon uppskattar att det nu är uppemot ett ton som soptunnan samlat in. Men det finns en hake.
– Det är otroligt mycket tång och mycket av vikten är ju av tången, så det ska man ha med sig, säger hon.
– Jag blev själv lite besviken först, men det är mycket skräp i tången och det man får upp är ju småbitarna som söndrats och det är ju det farliga. Tången är full av de små plastbit, så det kändes ju ändå rätt bra när vi såg det, varje liten plastbit mindre är ju ett steg åt rätt håll, fortsätter Anna Prytz.
För varje tömning uppskattar hon att de rensar havet på 146 plastbitar.
Men även själva soptunnan i sig har fått köras till reparation två gånger och fått flyttats då vågorna utsatt den för stor påfrestning.
– Vi är ju säkra på att det är en bra grej, men det har varit större utmaningar än vad vi hade hoppats och trott på. Både med tömningen av tången, och att den inte riktigt klarat väderförhållanden där vi har satt den. Men vi tror att det är ett jätteviktigt projekt och vi vill ju ha den så vi fortsätter kämpa på, säger Anna Prytz.
Den flytande soptunnan, även kallad Seabin, är tänkt att fortsatt ligga i vattnet från till oktober, samt från och med maj nästa år. Bakom uppfinningen står två surfare från Australien som bestämde sig för att försöka göra något åt allt skräp i havet. Forsea i Helsingborg vann Helsingborgs stads miljöpris 2018, och valde att satsa på en flytande soptunna i hamnen i ett projekt tillsammans med staden.
En liknande variant av den soptunna som nu ligger i vattnet i Helsingborg, finns sedan tidigare i Bromma kanal. I både Stockholm, Göteborg och Simrishamn finns beslut om att placera ut fler flytande soptunnor, berättar Anna Prytz.
– Man ser ju hur mycket skräp där är. Speciellt när jag varit nere och plockat upp säcken i soptunnan, då ser man vad som är i den och vad som är utanför, säger hon.
– Det är en droppe i havet, men alla kan ju göra någonting. När man väl börjat förstå omfattningen så behöver man faktiskt agera, och det är vår förhoppning att detta kan leda till ytterligare insatser, avslutar Anna Prytz.
Redaktionen
redaktion@pakryss.se