Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Föraren misstänks upptagen av mobil

17 januari, 2018 – 16.07 Kommentarer inaktiverade för Föraren misstänks upptagen av mobil

Tre fiskare blev påkörda av en 31-fots motorbåt och händelsen, som inträffade i nordvästra USA, är fångad på en dramatisk video. Motorbåtsföraren misstänks bland annat för vårdslös båtkörning eftersom han inte höll uppsikt och misstänks använt mobilen.

[ Videoklipp från olyckan nedan. ]

De tre sportfiskarna arrangerar kurser och producerar egna videor och hade ett par videokameror monterade i båten när olyckan inträffade förra året. Först nu är videon publicerad.
6-metersbåten, en rejäl Weldcraft, låg stilla när en 9,5 meters Bayliner Trophy plötsligt styr rakt mot fiskarna. Men minsta möjliga marginal kastar sig fiskarna i vattnet åt styrbord när Baylinern kör rakt in i aktern på babord sida. Efter olyckan syntes tydliga skärmärken från propellern i Weldcraft-båten. Endast en av de tre fiskarna bar flytväst, men den uppblåsbara flytvästen utlöstes aldrig. De tre i den mindre båten klarade sig med mindre fysiska skador och nedkylning. En av de tre fiskarna har inte vågat sig i en båt sedan olyckan.

Olyckan inträffade på Columbia river i nordvästra USA under laxfisket i augusti 2017. På tisdagen publicerades den dramatiska videon i samband med att stämningsansökan blev offentlig.

Ombord på Baylinern befann sig den delvis rörelsehindrade föraren, 75 år, och hans svärson. Föraren har förnekat alla formella anklagelser om misshandel, att utsätta andras liv för fara samt vårdslös båtkörning, enligt delstaten Oregons lagar.
Föraren säger sig ha suttit ner och därför inte kunnat se förut. Han förnekar att han använde mobilen. Svärsonen har i polisförhör uppgett att föraren tidigare på dagen använde mobilen samtidigt som han körde båten, men uppger sig inte känna till omständigheterna för föraren just när olyckan inträffade. Föraren har svårt att gå och stå och använder ofta en motordriven rullstol. Förundersökningen för åtalet pågår.

Fiskarna som råkade ut för den ouppmärksamme föraren publicerar videoklippet för att påminna andra om att alltid hålla uppsikt och att bära flytväst.
”Nu har jag lärt mig det”, säger en av fiskarna i videoklippet och fortsätter. ”Jag är inte dummare än att jag kan erkänna att jag gjorde fel som inte bar flytväst, särskilt när jag hade den i båten”.

Videoklipp från olyckan publicerat av Angling Oregon:

Redaktionen
redaktion@pakryss.se