Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Toautsläppsförbudet – Hur kommer utsläppsförbudet kontrolleras?

22 mars, 2014 – 11.12 Kommentarer inaktiverade för Toautsläppsförbudet – Hur kommer utsläppsförbudet kontrolleras?

Transportstyrelsen_logga1Från och med 15 april 2015 blir det förbjudet att släppa ut toalettavfall från alla fritidsbåtar i svenskt vatten. Endast K-märkta båtar undantas. Här får du svar på hur det ska gå till.

Transportstyrelsen ska utöva tillsynen över utsläppsförbudet. De kommer inte att ligga i vattnet och kontrollera om folk pumpar ut. De bygger nu upp ett kontrollsystem för att se till att hamnarna har mottagningsanläggningar. Via kontaktpersoner i alla kommuner som har fritidsbåtshamnar tas nu in uppgifter om vilka hamnar som finns och vilken utrustning de har.

Hamnarna riskklassas av Transportstyrelsen. De hamnar som är störst och som inte har mottagningsanläggningar kommer Transportstyrelsen i första hand uppmärksamma. Vem som helst kan också skicka in en anmälan till Transportstyrelsen att en hamn inte har mottagningsanläggning. Hamnar som får många sådana anmälningar får en högre riskklass.

Förutom Transportstyrelsens tillsyn av hamnarna så finns miljöbalkens bestämmelser om nedskräpning. Synliga lämningar och papper i vatten och på mark kan medföra dagsböter.