Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Foto-app ska kartlägga strandskräp

8 oktober, 2019 – 10.30 Kommentarer inaktiverade för Foto-app ska kartlägga strandskräp

Ta en bild på strandkräpet med mobilen och bidra automatiskt till kartläggningen av nedskräpningen längs våra stränder. Det är idén bakom vinnarbidraget till den första programmeringstävlingen för att hålla Sverige renare och automatiskt kartlägga nedskräpningen längs stränderna.

I slutet av september möttes tio utvecklarteam i premiärupplagan av en programmeringstävling, ett så kallat hackathon, med målet att ta fram konkreta lösningar för att underlätta strandstädning. Uppdraget var att utveckla ett hjälpmedel för att bättre kunna mäta, kategorisera och och visualisera insamlat skräp under bland annat Nordiska kusträddardagen som arrangeras varje vår. Datan ska sedan bidra till att förstå var skräpet kommer ifrån och göra det lättare att förhindra att skräpet hamnar i havet från början, enligt arrangören Håll Sverige rent.
– Vi efterfrågade också lösningar som kan hjälpa oss att effektivisera arrangörsarbetet för att kunna nå fler frivilliga, säger Hanna Nyström, på Håll Sverige Rent och juryns ordförande.

Appen som det vinnande tävlingsteamet tog fram använder avancerad igenkänningsteknik för att kartlägga skräpet som fotograferas. I dag kategoriseras skräp manuellt vilket tar mycket tid och helt enkelt inte hinns med i samma utsträckning som Håll Sverige rent nu hoppas görs i framtiden. I appen med fotofunktion och igenkänningsteknik ska också funktioner för att organisera städtillfällen, skicka notifieringar och lägga på uppmuntranden och andra spelbaserade aktiveringar för att uppmuntra fler människor att delta. Redan nu i vår ska resultatet av tävlingen användas vid Nordiska kusträddardagen.

Nordiska Kusträddardagen genomfördes i maj i år för tredje gången. Evenemanget blev det största hittills med 48 000 människor som deltog i någon av aktiviteterna under dagen och samlade tillsammans in 170 ton skräp – det mesta i form av plast. Redan i dag har Håll Sverige rent en app, Skrappen, som kan hjälpa till att organisera strandstädningar och rapportera skräp som behöver hämtas. Läs mer om hjälpmedel för strandstädare här.

Det vinnande teamet i tävlingen var sammansatt av medarbetare från företagen Klarna och Solvebright. Amazon Web Services var medarrangör till tävlingen.

Läs mer: Så får du hjälp att plocka strandskräp [ pakryss.se 14 juni, 2019 ]

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

,