Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Bra fransk almanacka

10 augusti, 2010 – 10.00 Kommentarer inaktiverade för Bra fransk almanacka

Bloc Marine är en Fransk almanack med oumbärlig information och backup-sjökort.

De flesta som långseglar skaffar sig Reed’s Nautical Almanack – en fantastisk resurs, som man med fördel bör studera noggrant innan man ger sig iväg på en längre segling i Europa.

I Frankrike finns en motsvarighet, kallad Bloc Marine, som jag rekommenderar att köpa när man är på plats (från Belgien och framåt , eller beställa per postorder).

Den kombinerade hamnguiden och nautiska almanackan Bloc Marine Atlantique (stora modellen för €22, den lilla kusthandboken Bloc Côtier kostar €17) som förutom hamninfo och tidvatten på franska och engelska också har sjökort för hela Franska kanal- och Atlantkusten. Hamnguiderna täcker från Belgien och England till Marocco och franska Västindien.

Sjökorten är en mycket bra back up om man har plotter med elektroniska sjökort ombord. Skulle man få tekniska problem behöver man en back up på papper för att kunna ta sig i hamn – och då är detta den perfekta lösningen för en rimlig kostnad.

Sjökorten är i skala 1:80 000 med specialer över alla svåra passager innanför öar och upp i vissa floder. Man får hela Franska kanal- och Atlantkustens sjökort till priset av ett vanligt sjökort.

Nackdelen är att det är svårt att få en överblick för planering – så några storskaliga översiktskort kan vara värt att ha för den delen. Pappret är tunt och tål inte väta något vidare, men tanken är att man ska köpa en aktuell version varje år.

Språket är franska, med engelska rudimentära översättningar till all hamninformation.

Bloc Marine finns också för Portugal och Spanien, franska Medelhavskusten och Italien.

Fakta: En nautisk almanacka är en handbok i tidvatten med aktuella tabeller för varje månad under året. Här finns också hamnguider med aktuell information över samtliga större hamnar lämpliga för fritidsbåtar.