Läsvärt Nyheter
Friskvårdsbidrag även för båtliv
Skatteverket slopar nu gränserna för vilka aktiviteter som får bekostas med det skattefria friskvårdsbidraget. Det innebär att en praktisk kurs i segling eller annan motion på båt kan bekostas med bidraget som får uppgå till 5000 kronor per anställd och år.
Det är efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen som Skatteverket nu tvingas tolka om reglerna för vad det så kallade friskvårdsbidraget får användas till. Miljontals svenskar får över sammanlagt flera miljarder skattefritt från sina arbetsgivare i friskvårdsbidrag årligen. I fredags publicerades den vägledande domen som slår fast att en privatperson i Skåne får använda sitt friskvårdsbidrag från arbetsgivaren till en så kallad pay and play-bana för golf. I lagen står det att en friskvårdsaktivitet ska vara ”av enklare slag” vilket har varit avgörande för domstolen som gjort en ny tolkning av det begreppet. Domen innebär att det nu är fritt fram att använda friskvårdsbidraget även för allt båtliv från kanoter till segelfartyg.
– Det har inte längre någon betydelse hur dyr utrustningen är så länge det handlar om motion, att det är öppet för alla anställda att delta och att kostnaden är av ett mindre värde, säger Pia Blank Thörnroos, jurist vid Skatteverket.
– Att gå på en kurs och lära sig segla omfattas inom reglerna för friskvårdsbidraget på max 5000 kronor, men en teorikurs gör det inte. Det ska vara motion, säger Pia Blank Thörnroos.
Kravet att aktiviteten ska vara öppen för alla anställda innebär att en tävlingsavgift för en enskild person i en regatta inte räknas. Men om arbetsgivaren ställer upp med lag i en segeltävling eller låter de anställda utbildas och kappsegla i exempelvis matchracing, som inte är ovanligt som företagsarrangemang redan tidigare, så omfattas det av friskvårdsbidraget. Grundprincipen är att alla anställda ska kunna delta i aktiviteten, men undantag kan göras för funktionshindrade.
Är exempelvis en aktivitet med att lära sig segla skuta under en dag godkänd för friskvårdsbidraget?
– Det låter troligt, men exakt var gränserna går vet vi inte eftersom domen är så färsk. Vår inställning efter domen var först att all motion var tillåtet, men det finns en otrolig mängd möjliga aktiviteter och sporter som jag inte ens kände till fanns, säger Pia Blank Thörnroos och konstaterar att man går från en ny bred tolkning som kan bli snävare:
– Även den bredaste motorväg har diken – nu har vi valt motorvägen, men det kommer att dyka upp gränsdragningsproblem, konstaterar Pia Blank Thörnroos.
Att hyra utrustning för friskvårdbidraget är inte tillåtet, men om utrustningen ingår i ett paket med utbildning så är det tillåtet.
– Att hyra en segelbåt ingår inte. Men att hyra en segelbåt med en instruktör kvalificerar sig som friskvård, säger Pia Blank Thörnroos.
Skatteverket saknar uppgifter om det skattefria friskvårdsbidragets omfattning i Sverige, men företaget Benify som förmedlar och administrerar friskvårdsbidrag på uppdrag av 1200 arbetsgivare, uppger att de administrerar ett sammanlagt friskvårdsbidrag på över sju miljarder kronor varje år. Varje enskild arbetsgivare avgör om och hur mycket som den anställde får köpa friskvård för upp till 5000 kronor.
Tidigare fanns krav på att aktiviterna skulle äga rum i anslutning till den anställdes arbetsplats, men de reglerna har slopats av Skatteverket sedan länge.
Den nya tolkningen av reglerna kan sannolikt öppna för fler båtlivsaktiviteter anpassade för friskvårdspengarna. Aktiviteter med segling och med kanot och SUP är nu definitivt godkända så länge de uppfyller övriga krav. Sannolikt är också fiskeaktiviteter godkända så långe det är med instruktör.
Exempel på kurser runtom i landet
som kan bekostas med friskvårdsbidraget:
Grundkurs i segeljolle för vuxna
Introduktionskurs för den som på ett snabbt och effektivt sätt vill lära sig att segla jolle. Kursen är något fysiskt ansträngande och ges till alla från 16 år och uppåt (även yngre i målsmans sällskap). Kursen arrangeras antingen över två helger eller sammanhängande under fyra dagar.
Arrangör: Sailstar Plats: Barnvik, Värmdö. Pris: 4 650 kr.
Segling fortsättningskurs
Seglingskurs för dig som har segelvana sedan tidigare men som vill utveckla dig. Här lär du dig att segla med spinnaker, övar tilläggning och hur du tar hand om dina segel på bästa sätt. Kurserna är cirka 6 timmar långa och läggs under en heldag eller över två kvällar.
Arrangör: Seglar-Arne Plats: Sundsvall Pris: 950 kr.
Kajaktur med guide
Lär dig de grundläggande teknikerna för att ta dig fram på vattnet på smidigt sätt samtidigt som du får en härlig naturupplevelse. En utmärkt aktivitet för den som vill kombinera fysisk aktivitet med avslappning och utmaning. Kurser erbjuds på de flesta ställen i olika nivåer. Lån av nödvändig utrustning ingår.
Arrangör: Live it Plats: Umeå, Malmö, Karlskrona, Norrköping, Åre, Sörmland, Halmstad, Tiveden. Pris: 1 045 kr.
Kitesurfing nybörjarkurs
Lär dig grunderna i kitesurfning så att du på ett säkert sätt kan träna vidare på egen hand. Kite, bräda och våtdräkt ingår i priset.
Arrangör: Kitekurser.se Plats: Umeå Pris: 1 000 kr.
FAKTA OM FRISKVÅRDSBIDRAGET:
Skatteverket tillåter arbetsgivare att skattefritt betala för sina anställdas friskvårdsaktiviteter för ett värde upp till 5000 kronor per år. Det är upp till arbetsgivaren om och för hur mycket de anställda får köpa friskvård. Skatteverket kräver att alla anställda ska kunna delta i aktiviteten.
I stort sett samtliga praktiska kurser för att klara Seglarintygets tre nivårer kvalificerar sig för friskvårdsbidrag.
Nämnden för båtlivsutbildning, NFB, om Seglarintyg: http://www.batlivsutbildning.se/seglarintyg/
Startavgifter i exempelvis en regatta eller annan tävling är inte tillåtet för enskilda individer. Men om anställda med samma arbetsgivare anmäler sig som ett lag, öppet för alla anställda, är startavgiften godkänd friskvårdsaktivitet.
LÄS MER: Högsta förvaltningsdomens beslut [ Hogstaforvaltningsdomstolen.se ]
Johan Boström
johan@pakryss.se
Hej,Jag kör lite kurser i kajak i vattnen runt Lyr (syd och väst om Orust) för 8e året nu.
kolla på facebooksidan : Tunnebacken kurs & kultur AB.
Just nu en kurs planerad vecka 27, men det kan vid intresse bli många fler.
Underbart, äntligen accepteras segling som folksport. Nu måste alla 450 SXK funktionärer börja utöva hjärngymnastik och komma på att hur man kan utnyttja detta inom klubben!
Härligt, det var verkligen på tiden.