Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Fyra brittiska seglare omkomna

29 maj, 2014 – 21.38 Kommentarer inaktiverade för Fyra brittiska seglare omkomna

Båt utan köl_US coast guardI början av maj var Cheeki Rafiki var på väg hem till England efter att ha deltagit i Antigua regattan.

Besättningen ombord (Paul Goslin, 56; Steve Warren, 52; Andrew Bridge, 22 och James Male, 22) råkade ut för dåligt väder på Atlanten och var i kontakt med Stormforce Coaching den 15 maj. Man meddelade att man tog in vatten och lade om kursen mot Azorerna. Tidigt den 16 maj tappade stormcentret kontakten med besättningen.

US Coast Guard rapporterar att det blåste över 22 m/s när räddningspådraget drog igång var vågorna var upp till 4,5 meter höga. Många privata båtar som deltog i den pågående ARC-seglingen över Atlanten lade om kursen för att delta i letandet. Den 18 maj upptäckte ett containerfartyg ett kapsejsat skrov som stämde in med beskrivningen på Cheeki Rafiki och den 23 maj lokaliserade US Coast Guard båten. Dagen efter kunde man gå ner med dykare och konstaterade att livflotten fortfarande var kvar ombord. Det var en mycket tung upptäckt eftersom det betyder att männen inte använt livflotten och chansen att hitta dem vid liv var därmed obefintlig.

US Coast Guard har gjort en stor insats i att lokalisera, identifiera och undersöka vraket, men avbryter nu sökandet efter överlevande. När båten tappade kölen slog båten förmodligen runt mycket snabbt vilket gjorde att besättningen aldrig hade någon chans att sjösätta livflotten.

Uppdaterat: båten är en Bénéteau 40 som ägs av en seglarskola i Storbritannien  och som hade betalande besättning ombord.