Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Gästhamn: Lilla lugna Läjet

22 juli, 2013 – 10.07 Kommentarer inaktiverade för Gästhamn: Lilla lugna Läjet

fingal_traslovslage_hamnHallandskusten har inte så många hamnar som till exempel Bohuslän. Men en av de trevligaste är Läjet – eller Träslövsläge som det står i Sjökorten.

Läjet ligger strax söder om sommarturistorten Varberg. Mycket mindre, men en hel del trevligare även om det inte var något större fel på Varberg.

Den lokala båtklubben har uppenbarligen jobbat hårt. Här finns resans hittills fräschaste duschar och toaletter. Även om de tar 10 kronor per dusch och 40 för el, som dessutom måste ha ett kodkort för att kunna användas.

Vi åt både middag på kvällen och lunch dag därpå på Hamnbryggan som drivs av grekiske Michalis Skarakis som har en liten grekisk touch på den mesta maten.

I fiskehamnen finns ett glasscafé sedan 30 år kallat Tre Toppar, som hade en 15 meter lång kö som sträckte sig ut på gatan, även om glassen var av samma enkla skummjölksbaserade märken som serveras överallt. Vi hade nästan förväntat att man skulle ha gjort sin egen glass som blir allt mer populärt runt om i Sverige. Men det var över trettio grader varmt så vi ifrågasatte inte så mycket.

Strax utanför hamnpiren finns en populär strand, som är mycket långgrund.

Inne i hamnen är det mycket god service från Träslövsläges Båtklubb; här finns både bensin och diesel på bryggan (och inte alls så dyrt som i Bohuslän), röd/gröna skyltar och som jag nämnt tidigare en fräsch serviceanläggning. Eftersom vi var där i slutet av juli så började havstulpanernas larver att sätta sig och vi läste att det fanns en spolplatta i hamnen. Det stämmer, men det krävs att man hyr en kranbil för att kunna använda den …