Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Giftiga alger blommar rekordtidigt i Östersjön

9 juni, 2016 – 14.28 Kommentarer inaktiverade för Giftiga alger blommar rekordtidigt i Östersjön

Försommarvärmen har gjort att cyanobakterieblomningen redan har satt igång i södra Östersjön, enligt SMHI.
– Det är tidigare än vanligt och när temperaturen i svenska vatten når 17 grader kan vi räkna med massansamlingar även här, säger Jörgen Öberg, oceanograf vid SMHI.

Giftalger

Satellitbilden från Nasa den 6 juni 2016 visar cyanobakterieblomning i sydöstra Östersjön.

Den giftiga algen knippvattenblom brukar koncentreras i synliga mängder tidigast i slutet av juni. I år visar satellitbilder att blomningen redan satt igång utanför polska kusten.
– Det är rekordtidigt. Under helgen kommer det att blåsa rejält i södra Östersjön och algerna kommer att spridas ut, men när det blir lugnare koncentreras de på ytan igen om värmen håller i sig, säger Jörgen.

När SMHI i maj mätte koncentrationen av cyanobakterier i Östersjön hittades de högsta koncentrationerna mellan Öland och Gotland.
– Algerna finns i vattnet året om, men behöver värme för att blomma. Nya mätningar på plats ska påbörjas nästa vecka.

Den som är ute med båt i södra Östersjön bör vara försiktig med användningen av sjövatten. Generellt är barn och djur högriskgrupper för att skadas av giftiga alger. Om någon uppvisar sjukdomssymptom i samband med algblomning ska läkare kontaktas. Så här års finns en risk att blanda ihop algblomningar med ansamlingar av pollen som till exempel tallpollen.

Redaktonen
redaktion@pakryss.se

, , ,