Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Göta kanal töms på vatten mellan Vättern och Borenshult

6 november, 2015 – 10.25 Kommentarer inaktiverade för Göta kanal töms på vatten mellan Vättern och Borenshult
Borenshult

Borenshult. Bild: AB Göta Kanalbolag

Göta kanal i Motala, mellan Vättern och Borenshult, kommer under nästa vecka att tömmas på vatten för att undersöka eventuella läckage eller svaga partier mellan Göta kanal och Motala Ström.

Under nästa vecka, med start den 9 november, kommer vattennivån på Göta kanal mellan Vättern och Borenshult att sänkas ungefär en meter. Veckan därefter kommer allt vatten på sträckan att tömmas. Tömningen görs bland annat för att få svar på om vatten tränger in från Hårstorpsdammen, Motala Ström. Det är en del av förstudien för Göta kanal 2.0 och utförs för att testa huruvida en tom kanal kan stå emot trycket från Motala Ström.

Arbetet är ett led i det dammsäkerhetsarbete som AB Göta kanalbolag gör för att säkra Göta kanal. Provborrningar har visat att marken i området är känsligt för erosion och ett läckage skulle i värsta fall kunna försämra kanalbankens hållbarhet.

– Det är första gången sen tidigt 80-tal som vi tömmer sträckan i Motala. Vi behöver skaffa oss kunskap om förutsättningarna och inte förlita oss på tron, säger Ander Donlau, vd på Göta kanalbolag.

Arbetet utförs i samråd med Motala kommun, som äger marken mellan Göta kanal och Motala Ström, och Tekniska verken som är ansvariga för Hårtorpsdammen. Det kommer göras under kontrollerade former och bevakas regelbundet. Själva sänkningen beräknas ta en vecka och om allt fungerar bra kommer kanalen vara tom tills man får svar på de frågor man behöver.

– I händelse av en olycka eller anläggningsskada som leder till att Göta kanal töms på vatten finns idag en osäkerhet att Hårstorpsdammen är tät. Målet är att vi ska få klarhet i de frågorna och därefter kunna vidta rätt åtgärder. Det är med stor tillfredställelse som vi med nya resurser kan jobba vidare för att säkra Göta kanals framtid, avslutar Anders Donlau.

redaktion@pakryss.se

,