Hem » Långfärd, Löpsedel, Nyheter

Långfärd   Löpsedel   Nyheter

Greta Thunberg på extrem segelbåt över Atlanten

29 juli, 2019 – 12.49 Kommentarer inaktiverade för Greta Thunberg på extrem segelbåt över Atlanten

När Greta Thunberg ska till andra sidan Atlanten för ett sabbatsår, väljer hon segelbåt eftersom hon vill att själva resan ska påverka miljön så lite som möjligt. Men det är inte vilken båt som helst som 16-åringen har blivit erbjuden en plats på: en Imoca 60 med bärplan som snittade över 14 knop på sin senaste Atlantöverfart.

Sedan augusti förra året har namnet Greta Thunberg varit på mångas läppar. Som 15-åring började hon skolstrejka för klimatet en dag i veckan och har det senaste året blivit uppmärksammad över hela världen för sin aktivism för ett hållbart samhälle. Hon är bland annat nominerad till Nobels fredspris och blir hedersdoktor i oktober.

När det vankas stora internationella klimatmöten på andra sidan Atlanten i höst uppstod ett problem för 16-åringen som inte flyger av miljöskäl. Lösningen: Greta Thunberg ska nu segla över Atlanten i tävlingsbåten Malizia II.
”Vi har fortfarande ett fönster i tiden där vi har saken i våra egna händer. Men det fönstret sluts snabbt. Det är därför jag har bestämt att göra den här resan nu”, skriver hon själv på Instagram.

I USA ska hon först delta i ett FN-möte i New York den 23 september. Senare i december hålls även FN:s COP25, den årliga klimatkonferensen, i Santiago, Chile, där Greta Thunberg ska medverka.

Greta Thunberg

Greta Thunberg har tagit ett sabbatsår för att kunna fokusera på sitt arbete för miljörörelsen. Foto: Anders Hellberg

Båten, Malizia II, är en 60 fot stor Imoca 60-båt, registrerad i Monaco och seglas av Boris Herrmann som bland annat seglat tre varv jorden runt varav ett nonstop (och som seglar Fastnet Race härnäst). Även tävlingsseglaren och entreprenören Pierre Casiraghi ska ingå i besättningen samt Gretas pappa och en filmare.

”Jag känner ödmjukhet inför att Greta har accepterat vårt erbjudande som det med minst koldioxidutsläpp – trots bristen på bekvämlighet för henne”, säger Boris Herrmann i ett pressmeddelande. Boris och hans team är mitt i förberedelserna för att segla båten solo jorden runt i Vendee Globe 2020. Projektet har hållbarhet och miljö som gemensam nämnare med bland andra den svenska forskaren Toste Tanhua knuten till sig.

Seglatsen sker mitt i orkansäsongen, men till skillnad från en traditionell segelbåt har Malizia, som i höstas snittade över 14 knop mellan Frankrike och Guadeloupe i Karibien, möjlighet att undvika de värsta lågtrycken. Teamet, med målet att genomföra Vendee Globe 2020, har också en egen meteorolog.

Färden startar i Storbritannien med New York som destination, i mitten av augusti.

Utöver Greta är det fler som planerar att segla från Europa till FN:s klimatkonferens COP25 i Chile. Ett trettiotal unga konferensdeltagare från Europa hoppas ordna finansiering för att segla med den tremastade holländska skonaren Regina Maris i oktober.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , , , ,