Hem » Nyheter

Nyheter

Grundstötningar vid danskt rev

1 juni, 2013 – 11.07 Kommentarer inaktiverade för Grundstötningar vid danskt rev
Tång på nio meters djup på det nya revet. Foto: Karsten Dahl

Tång på nio meters djup på det nya revet. Foto: Karsten Dahl

Det restaurerade revet vid Læsø Trindel är väl värt ett besök men det är svårt att navigera i området. Både danska och svenska fritidsseglare har gått på grund vid stenrevet, där stora stenar på vissa platser ligger så ytligt som på en meters djup. Den starka strömmen och stundtals dåliga sikten i vattnet försvårar navigering ytterligare.

Under sommarhalvåret finns planer på att lägga ut en dyk- och förtöjningsboj mitt i revområdet för mindre båtar med vikt upp till fem ton. Bojens position framgår av Blue Reefs hemsida.

De som önskar ligga stilla vid revet rekommenderas att använda denna boj eller att annars ankra långt ifrån det egentliga revområdet för att skydda den ömtåliga miljön. Ankare som dras över revet förstör värdefulla samhällen av alger och bottenlevande ryggradslösa djur, som etablerar sig på revet. Det finns även en stor risk att ankaret fastnar mellan de stora stenarna på revet.

Stenrevsprojektet Blue Reef vid Læsø Trindel norr om Læsø i norra Kattegatt anlades 2008/2009. Stora delar av revet hade försvunnit genom långvarig stenbrytning till hamnar och pirar. För att återskapa det ursprungliga revområdet och förhindra fortsatt erosion byggdes flera formationer vars hålor och grottor kan locka till sig fiskar och skaldjur. Nu har både växt- och djurlivet återhämtat sig markant på revet och sälar och tumlare ses ofta i området. Undervattensmiljön kan med fördel avnjutas genom dykning och snorkling.

Området är en del av EU:s Natura 2000, ett nätverk av skyddade områden i hela EU med mål att hejda utrotningen av arter och livsmiljöer.

, ,