Läsvärt Nyheter
Hårt arbete bakom Kryssarklubbens guideböcker
Guideboken Tre veckor i Bohuslän har precis kommit ut i två nya upplagor med hjälp av 800 timmars ideellt arbete
Redan på 1940-talet gjorde klubbens hamn- och farledskommittéer naturhamnsskisser som så småningom började publiceras i På Kryss och i guideböcker. I början av 1970-talet övergick de handritade skisserna till svartvita flygfotografier, men de hade sina svagheter. Bland annat var upplösningen dålig.
Förra sommaren började man ta nya bilder i digitalt rå-format som sedan laddades in i Photoshop, där Kay Kjellgard och hans gäng kunde justera nivåer och kontrast och på så sätt identifiera grundare områden och böer (bränningar). Sedan kontrollerades dessa på plats. Man använder en lodstake (tillverkad av ett tre meter långt elrör) för att finna tvåmeterskurvan, som är den viktigaste djupkurvan i kartmaterialet. Flygbilderna måste tas rakt uppifrån för att kunna användas för att avgöra djupet. Flygfotograferna fick använda en särskild lucka på planets undersida för att klara det. Med hjälp av ritprogrammet Illustrator lades sedan alla förtöjningsdubbar, djupkurvor, kraftledningar, hus och annan information in. Tryckeriet har sedan gjort layouten till boken.
Det tar totalt cirka ett och ett halvt år att rekognosera en naturhamn från djupmätning till guidebok berättar Kay Kjellgard, som är en av de 10 – 15 personer som lagt ner tusentals ideella timmar på att ta fram de olika guideböckerna. ”Det trevligaste med det här jobbet är att jag lär känna alla öarna fantastiskt väl – nästan sten för sten – när jag sitter framför datorn och jobbar med alla kartdetaljer”, avslutar Kay Kjellgard. Del två med norra delen av Bohusläns skärgård kommer i maj. Gruppen jobbar just nu med de sista bitarna. Delarna kostar 300 kronor per bok.
Länk till webshop (kräver inloggning)