Hem » Långfärd, Läsvärt

Långfärd   Läsvärt

Gula bojen kallar!

23 juni, 2019 – 23.34 Kommentarer inaktiverade för Gula bojen kallar!

Just nu pågår Östersjöns längsta havskappsegling. Tio båtar seglar från Östersjöns sydligaste vik till den nordligaste.

[ Uppdatering 27 juni: Paret Maike and Uwe Prieß seglade in till Töre tidigt den 27 juni 5 dagar och 17 timmar efter starten i Wismar. Nytt rekord för sträckan!]

Midsummer Sail Race startade i fredags med allt mellan en 6,5 meter Mini 6.50, en katamaran och en Swan 48 över startlinjen. De flesta båtar är mer eller mindre familjeseglare, men det är först i mål som vinner. Sträckan, över 900 sjömil, är längre än både Sydney Hobart respektive Fastnet Race.

Förra året tog sig endast en av fyra startande deltagare i mål, en Dehler 35, och arrangören konstaterade att ”ofta blir Östersjön, som ett innanhav, inte tagen på särskilt stort allvar. Inte i jämförelse med Atlanen eller Södra oceanen. Men låt dig inte luras. Den som lämnar Stockholm akter om sig på väg norrut blir lätt överväldigad av Bottenhavets storlek.

I Töre arrangerar kommunen en hamnfest i samband med havskappseglingen som arrangerats sedan 2016. Rekordtiden från Wismar till Töre är 6 dagar och 12 timmar.

På Midsummer Sail Races hemsida finns en karta med alla deltagande båtars positioner. En svensk båt, Compis 33:an Scylla 2.0, deltar.

LÄS MER: Midsummer Sail Races Tracker

Törebojen

2018 års vinnare av Midsummer Sail Race, Thomas Woithes Dehler 35 Dela, var också den enda båt som fullföljde racet. Bild: Midsummer Sail Race

Starten går i Wismarbukten med deltagare från flera länder.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

 

 

, ,