Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Hallå där, Edward Riedl…

12 februari, 2015 – 09.53 Kommentarer inaktiverade för Hallå där, Edward Riedl…
Edward Riedl (M).

Edward Riedl (M).

… Som nyligen valdes till ordförande i riksdagens fritidsbåtsnätverk.

Vad är riksdagens fritidsbåtsnätverk för något?

– Riksdagen har mängder av olika nätverk för olika sakfrågor och det här är helt enkelt ett av dem. Vi samarbetar med Swe Boat och Båtunionen för att öka medvetenheten kring frågor som rör båtlivet i Sverige.

– Det är många som slåss om uppmärksamheten och vill lyfta olika sakfrågor. Det här är ett sätt att göra det på.

Edward Riedl är själv en av initiativtagarna till nätverket som startades för fyra år sedan. De sammanträder tre gånger per år och fungerar också som en kanal för att aktörer inom båtbranschen ska kunna vara med och påverka politiken.

Vilka frågor är mest aktuella för fritidsbåtar i år?

– Eftersom vi är ett tvärpolitiskt nätverk så har vi ingen politisk agenda. Det handlar om att bygga en gemensam kunskapsbas och lyfta upp frågor som rör båtlivet på dagordningen.

Nätverket arrangerar bland annat båtutflykter för folkvalda, vad är planerat i år?

– Vi är i begynnelsen av planeringen för i år, men det brukar vara utflykter i närområdet så att vi kan bli upphämtade nära riksdagen. Medlemmar från Swe Boat och Båtunionen brukar använda sina privata båtar och det brukar bli intressanta samtal.

– Syftet är att riksdagsledamöter som inte själva har det intresset ska få upp ögonen för fritidsbåtslivet i Sverige. Alla riksdagsledamöter och alla politiska tjänstemän bjuds in och det brukar vara väldigt uppskattat.

Och till sist, vad är det som gör fritidsbåtslivet i Sverige speciellt?

– Allemansrätten. Att man med väldigt små båtar kan man skapa fantastiska äventyr. För mig började det med en liten öppen träbåt då jag och mina kompisar åkte ut på Hjälmaren och övernattade. Det kan man inte göra överallt, men man kan göra det här.

– Med små medel kan man helt enkelt ta del av en fantastisk natur. Alla kan i praktiken ta del av båtlivet i Sverige.

Kim Nordlund
redaktion@pakryss.se