Hem » Läsvärt, Löpsedel

Läsvärt   Löpsedel

Emma börjar med Kapstaden

1 augusti, 2017 – 13.59 Kommentarer inaktiverade för Emma börjar med Kapstaden

Hallå där Emma Ringqvist! Du planerar att snart ge dig iväg på ditt första stora soloäventyr. När bestämde du dig för det?

Jag har alltid seglat och alltid velat långsegla. Idén att segla själv kom för ett och ett halvt år sedan – och sedan har det gått fort. I februari bestämde jag mig för att köpa en båt och försöka komma iväg redan i år. Många planerar i två, tre år men jag kände att ”nej, nu kör jag!” Det är lite nu eller aldrig för mig.

Emma är uppvuxen i Svanesund på Orust och har seglat sedan hon var tio år. Hon hade sin första egna båt när hon var 16 år. De senaste 18 åren har hon bott i England, på en kanalbåt, men har nyligen flyttat hem till Sverige och Göteborg. Segling har alltid varit ett stort intresse och snart är det dags för det stora äventyret med hennes nya båt S/Y Caprice.

När bär det av och vilken rutt satsar du på?

Planen är att sticka runt den 25 augusti, men det kanske dröjer lite. Jag har en del kvar att fixa med båten. Men jag jobbar heltid med den nu för att komma iväg så snart som möjligt. Det första målet är Kapstaden, via Kanarieöarna och Brasilien. När jag kommer ner till Kapstaden kommer jag ta beslutet om jag vill fortsätta där. I så fall bär det av mot Australien, den södra och lite tuffare vägen på en jorden runt-segling. Men jag vill hålla det öppet.

Vad är du mest nervös över?

Att vara i en storm och att något ska gå fel. Att jag ska tappa kontrollen, det kan hända. Det gäller att förbereda sig så bra man kan. Men havet är mäktigt och jag har stor respekt för det. Jag försöker tänka igenom de värsta tänkbara situationerna och planera för vad jag behöver för att kunna ta mig ur dem.

Vad ser du mest fram emot?

Att vara ensam och på riktigt möta sig själv. Besöka ställen inom mig som jag aldrig skulle kunna göra när jag är i civilisationen. Och att bara vara ute i naturen ensam en längre tid. Jag vill verkligen segla så långa sträckor som möjligt. Inte stanna till på massa öar längs vägen. Vem vet, jag kanske inte ens stannar på Kanarieöarna utan seglar direkt till Kapstaden? Jag vill hålla allt öppet och ta det som det kommer. Det är halva äventyret.

Vill du veta mer om Emma och hennes seglingsäventyr? Följ henne på hennes hemsida.

Redaktionen

 

, , , ,