Hem » Nyheter, Ombord

Nyheter   Ombord

Här får ALLA barn lära sig segla

15 juli, 2018 – 15.00 Kommentarer inaktiverade för Här får ALLA barn lära sig segla

Varje dag under sommaren får barn och ungdomar med funktionsvariationer prova på segling i Frihamnen i Göteborg. Föreningen Passalen erbjuder med hjälp av Jubileumsparkens seglingsaktiviteter barn som lever med fysiska och psykiska hinder att komma närmare havet.

Passalens seglingsverksamheten har haft tält och synts på Match Cup på Marstrand och under Volvo Ocean Race i Göteborg. Seglingen sker i accessjollar som är konstruerade för att vara lättseglade och okomplicerad och tanken är att alla ska kunna segla och delta, oavsett vilka hinder de kan ha.

Hallå där Josefine Nilsson på Passalen, hur är det att vara med och erbjuda barn med funktionsvariation att lära sig segla?

– Det är väldigt fint att kunna ge det till alla eftersom det är en annars dyr sport. Både att kunna ha det tillgängligt ekonomiskt och funktionellt eller fysiskt. Vi har även andra aktiviteter men seglingen är en väldigt populär aktivitet, alla de jag träffar är väldigt nyfikna på havet och de kan få åka med ut och känna på att segla själv. En del kan ju tycka att det är lite läskigt, men alla vågar prova på i alla fall, säger Josefine Nilsson.

Vad brukar deltagarna säga efter att de seglat i jollarna?

– “Jag klarade det”, säger många. Ett av vår mål är att ge våra deltagare en tilltro till sin egen förmåga. Seglingen är ju ofta ett bevis på att det lyckas. De har en funktionsvariation och har matats hela livet med att de inte klarar saker själva och inte kan vara självständiga. Men kan man inte klättra upp för en vägg så kanske man kan hissa sig upp med en sele, så försöker vi jobba med seglingen också och försöker att inte se hinder utan hur de kan lyckas på sina egna sätt.

image4 (kopia)

Josefine Nilsson tillsammans med deltagaren Wilmer Fritzén inför en intervju med P4 Göteborg. Foto: Passalen.

– Sen är ju de här båtarna byggda så att de i princip inte kan kapsejsa och seglingsinstruktörerna är utbildade att hjälpa människor som har rullstol så att verkligen alla kan komma ner i båtarna.

Har sommarlovsaktiviteterna med segling skapat några inbitna sjöbusar?

– Just seglingsaktiviteterna är det många som vill göra igen. Här om dagen var det en deltagare som sa: ”Tänk om vi kunde ha segling hela veckan!” Det är flera som har blivit stammisar i Frihamnen och som har köpt egen seglingsutrustning, kläder och sånt som de är väldigt stolta över att ta på sig när vi åker ut och kan visa upp att de kan segla lite när de hållit på lite mer. Det är väldigt fint att se.

Prova-på-seglingen i Frihamnen drivs av Jubileumsparken, på initiativ från Passalen och Göteborgs kungliga segelsällskap, och riktar sig mot alla som vill. Den ideella föreningen Passalen anordnar flera olika sommarlovsaktiviteter för barn med funktionsvariation, seglingen är en av dem.

Redaktionen
redaktionen@pakryss.se

, , , ,