På Kryss tipsar om tre högaktuella julklappsböcker för alla som gillar att drömma sig ut på världshaven. Två nya böcker för i år, och en aktuell klassiker. Vilka är dina favoriter i skeppsbiblioteket?" /> 3 hårda klappar till skeppsbiblioteket | På Kryss 3 hårda klappar till skeppsbiblioteket – På Kryss
Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

3 hårda klappar till skeppsbiblioteket

4 december, 2017 – 17.03 Kommentarer inaktiverade för 3 hårda klappar till skeppsbiblioteket

Julafton i all ära, men för många av oss är mellandagarna det bästa med hela julen. När man äntligen får krypa ner i soffan bakom den där nya spännande boken man fick av tomten. På Kryss tipsar om tre högaktuella julklappsböcker för alla som gillar att drömma sig ut på världshaven. 

På Kryss-redaktionen delar varje vecka fram till jul med sig av sina bästa julklappstips. Den här veckan slår vi ett extra slag för de hårda klapparna under granen. Två nyheter för i år, och en aktuell klassiker. Hoppas du hittar något som passar.

Jakten på Thunder
Långt bortom lagstiftning och kontroll drar en internationell maffia upp olaglig fisk för miljarder ur världshaven. De finaste filéerna landar på gourmetkrogar Paris, New York och Tokyo, medan pengarna hamnar hos välslipade affärsmän som håller sig väl dolda bakom falska papper och ständiga byten av besättning, flagg och båtnamn. Jakten på Thunder, av Eskil Engdal och Kjetil Sæter, är en tankeväckande dokumentär thriller om miljöorganisationen Sea Shepherd och den svenske kaptenen Peter Hammarstedts 110 dagar långa jakt på världens mest ökända piratfiskefartyg. Ett mentalt utmattningsspel med våldsamma konfrontationer på stormpiskade hav. Boken, som fick stor uppmärksamhet i media när den kom ut tidigare i år, kan beställas hos de flesta bokhandlare. Den finns även som e-bok.

mot-horisontenMot en ny horisont
En rykande färsk bok fullsmockad av inspirerande och spännande berättelser från de sju haven, skrivna av 11 rutinerade svenska långseglare. Allt arbete med boken har skett ideellt, och hela överskottet går till de som förlorade sina hem när orkanerna Irma och Maria drog fram över Karibien tidigare i höstas. Genom att ge bort Mot en ny horisont  som julklapp kan du själv vara med och hjälpa. Säljs alla tryckta exemplar ger projektet cirka 200 000 kronor. Boken är så ny att den inte finns ute i handeln än, men kan beställas från förlaget Ocean Dream.

A Voyage For Madmen
VoyageMadNästa år är det 50 år sedan Golden Globe Race 1968, den historiska kappseglingen som gav Robin Knox Johnsson den eviga äran att bli den första att ensam ha seglat runt jorden non-stop. Många läsvärda böcker har skrivits om deltagarna i detta tuffa race, där bara en av nio båtar tog sig i mål. För alla som vill veta mer om vad som egentligen hände men bara läsa en enda bok kan vi varmt rekommendera A Voyage for Madmen av Peter Nichols. Den finns tyvärr bara på engelska, men kan beställa hos de stora svenska bokhandlarna på nätet. Låt inte språket hindra dig. Detta är en klassiker som hör hemma i varje skeppsbibliotek av rang men finns även som e-bok eller cd-bok.

Har du några egna förslag på bra julklappsböcker? Tipsa gärna i kommentarfältet nedan.

FÖRRA VECKANS TIPS: Personliga båtklappar för dig som är ute i god tid

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , , ,