Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Hemåt för Amundsens Maud

13 augusti, 2016 – 11.00 Kommentarer inaktiverade för Hemåt för Amundsens Maud

Efter att ha nått Sydpolen lät den norske polarforskaren Roald Amundsen bygga segelfartyget Maud för att ta sig till Nordpolen. Planen var att låta fartygets ekskrov frysa fast i isen och sedan med lite tur driva över polen. Men planerna gick i stöpet och Maud har legat på botten i Cambridge Bay, nordvästra Kanada, sen 1930. Tills nu.

Maud

I Cambridge Bay i norra Kanada, på ungefär samma breddgrad som Örnsköldsvik, ligger vraket av Roald Amundsens Maud som sedan någon vecka ligger i marvatten.

Platsen där vraket efter Amundsens polarfarare ligger är på ungefär samma breddgrad som Örnsköldsvik, men klimatet är betydligt kallare och is täcker viken större delen av året. Ett norskt projekt med Jan Wanggaard i spetsen, har nu lyft det som återstår av skrovet och ska så småningom transportera Maud till Vollen i Norge där hon ska ställas ut. Lyftet krävde ett fyrtiotal stora luftfyllda säckar och förberedelserna har skett på plats sedan 2011.

Amundsen kastade loss 1918 från Norge med Maud för att försöka driva över Nordpolen infryst i isen. De planerna gick i stöpet, men Maud tog sig i alla fall genom Nordvästpassagen och nådde Alaska. Så småningom återvände hon norrut under annan ägare och annat befäl och lämnades till sitt öde i Cambridge Bay 1930.

När det är dags för resan hem till Norge beror på väder och vind, hälsar en upprymd Jan Wanggaard till På Kryss läsare.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

,