Hem » Läsvärt, Ombord

Läsvärt   Ombord

Hemliga farleder i Småland

10 januari 2012 – 17:03 Kommentarer inaktiverade för Hemliga farleder i Småland

Tre båtklubbar på den småländska sidan av Kalmarsund har gjort en inomskärsled som kan vara spännande att utforska. Kanske inte den snabbaste vägen men ett vackrare alternativ till att gå mitt i Kalmarsund. 

Det är tre egenmätta sjökort som visar ”genvägar” från strax norr om ön Skäggenäs (7M norr om Kalmar), över Pataholm, Timmernabben, Mönsterås och upp till Svartsö/Mönsterås bruk. En sträcka på runt 20 M.

Använder man de vanliga sjökorten från Sjöfartsverket, måste man ge sig en bra ut i Kalmarsund innan man kan ge sig inåt igen om man vill besöka flera av de små köpingarna som finns längs den småländska kusten. Ideellt arbetande krafter inom dessa lokala klubbar har lagt ner ett stort arbete när man har man letat upp en segelbar led som man har prickat ut som går så nära kusten som möjligt.

Parallellt med dessa leder finns Kung Valdemars segelled (som går hela vägen från Blekinge, via Åland till Tallinn), som just i denna del sammanfaller med den officiella leden som går mitt i sundet. Läs mer om Valdemars segelled på nätet.

Kommer man från söder i Kalmarsund kan man gå in strax norr om Skäggenäs och sedan gå i klubbarnas leder ändå upp till Mönsterås bruk. Där tar sjöfartsverkets farleder över igen upp till en bit söder om Oskarshamn.

När man seglar i de officiella lederna ser man de röda och gröna prickarna, men jag skulle inte rekommendera att använd lederna utan klubbarnas egengjorda sjökartor – det är ytterligt stenuppfyllda skärgårdar och djupet även i dessa leder kan ligga uppåt 1,7 meter på sina håll – och det är vid normalvattenstånd. Vattennivån i Kalmarsund är väderkänslig och en halvmeter upp eller ned är inte ovanligt.

Är vädret dåligt bör man inte gå i dessa leder. På några platser finns också sandbankar som kan flytta sig efter hårt väder. Men är vädret fint så kan dessa leder ge mycket nöje, en del fina badplatser med ankringsmöjlighet är också utsatta.

Sjökorten från söder till norr:

Pataholm Segelklubb (www.psk.se) har sträckan Törneskär/Ljungnäs – Väderöbåden/Timmernabben.

Timmernabbens båtsällskap (www.sailtotbs.se) har sträckan Timmernabben – Oknö/Mönsterås

Mönsterås Segelklubb (www.mönsteråssegelklubb.se) har sträckan Oknö/Mönsterås – Svartsö/Mönsterås bruk

Kontakta respektive klubb för att köpa deras kort.