Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Hennes tragiska haveri blev film

25 maj, 2018 – 14.50 Kommentarer inaktiverade för Hennes tragiska haveri blev film

Tidigt på hösten 1983 gav sig Tami Oldham och hennes kille Richard Sharp ut på en leverans-segling från Tahiti till San Diego i USA. Bara Tami kom levande iland och nu har hon varit delaktig i en film om resan som har svensk premiär i juni.

[ Se trailer för Adrift nedan. ]

Efter att ha träffats i Söderhavet och blivit kära levde Tami Oldham och Richard Sharp ombord på Richards båt. Några bekanta undrade om paret kunde segla hem den 44 fot långa Hazana från Tahiti till Kalifornien och paret tackade ja. Men tre veckor in på överfarten mötte de kategori 4-orkanen Raymond och Richard föll överbord trots att han var säkrad. Tami klarade sedan att på egen hand kapa riggen, täta båten, bygga en nödrigg och med hjälp av sextant navigera för att ta sig till närmaste land. Efter 1500 sjömil och 41 dagar efter ovädret nådde hon Hawaii och fick hjälp in till ön Hilo. Sedan dess har Tami skrivit en bok om händelsen och vill dela med sig av insikten att det alltid går att göra något åt sin situation – även om allt verkar hopplöst.

Adrift : Baltasar Kormákur

Regissören Baltasar Kormákur var i stort sett den ende som inte drabbades av sjösjuka vid inspelningarna av Adrift. Bild: STX

För ett par år sedan tog sig den isländske regissören Baltasar Kormákur och ett par manusförfattare an Tamis bok och har spelat in filmen Adrift som har svensk premiär den första juni. Tami har varit delaktig i manusarbetet och vid inspelningarna i USA och i vattnen utanför Fiji. Förutom scenerna med datoranimerade bakgrunder från själva stormen, och bilder från kabien, så är alla scener inspelade på vattnet. Skådespelare och inspelningsarbetare har vittnat om hur i stort sett alla, utom regissören, blivit sjösjuka och spytt.
– Att filma på vattnet är så svårt, men han är rätt person att klara det, säger Tami om den isländske regissören i en pressintervju som filmbolaget låtit spela in. Tami var också delaktig i rollbesättningen.
­– Vi hoppades att Shailene Woodley skulle nappa på erbjudandet och blev så glada när hon gjorde det.
Skådespelaren Shailene Woodley är uppvuxen i en familj med motorbåt och har tillbringat en hel del tid på vatten. I samband med filmandet fick hon först lära sig segla i en jolle innan inspelningarna började utanför Fiji. Shailene seglar båten i många av scenerna.

Tami Oldham Ashcraft

Tami Oldham Ashcraft och Richard Sharp innan tragedin. Bild: Privat

Tami Oldham Ashcroft menar att filmscenerna är så trovärdiga som det går att åstadkomma för en filmpublik.
– Båten ser precis ut som efter det som hände med den. Exempelvis som masten är vriden och utdragen, säger hon.
Baltasar Kormákur har visat prov på sin ambition till hög trovärdighet även i tidigare filmer. Hans film Djupet, om en fiskebåtsolycka, spelades in på Atlanten istället för inomhus med vattentankar som är det sedvanliga för havsscener inom film. Baltasar har förklarat sin fascination för berättelser från naturen med att den i sin extrema form skalar fram människans rätta jag.
– När du är i naturen så finns inte alla de saker vi gömmer oss bakom i vardagen: datorer, mobiler och makeup. Du bara är där – på havet blöt och rå, säger Baltasar till den isländska webbtidningen Grapevine.

Tami fortsatte med sitt liv på vattnet efter den tragiska olyckan och både seglar och kör motorbåt med sin nya familj med två nu vuxna döttrar. Vid inspelningarna av Adrift var hon bland annat styrman för en av inspelningsbåtarna.

Boken som Tami skrev heter Red Sky in Mourning: A True Story of Love, Loss, and Survival at Sea.

Richard Sharp spelas av Sam Claflin som bland annat medverkat i filmerna Pirates of the Caribbean och Hunger Games tidigare.

Trailer för Adrift:

Inspelning Adrift

Inspelningen av Adrift ägde rum på havet utanför Fiji.

Johan Boström
johan@pakryss.se

 

, ,