Nyheter
Henric vann VM-guld i Optimistjolle
Henric Wigforss, en lovande ung seglare, tog hem det individuella VM-guldet i Optimistjolle i Garda.
Henric Wigforss var en av favoriterna inför tävlingen, med tanke på hans femteplats i VM 2022 och segern i årets stora Optimistregatta i Garda. Efter nio tuffa race och en rafflande guldfinal med avslutande matchracing kunde Henric Wigforss i söndags koras till världsmästare i Optimistjolle, i Costa Brava, Spanien.
– Det känns fantastiskt, det är en dröm som är uppfylld. Jag kan inte fatta och har inga ord, säger Henric i en intervju efter att guldet var säkrat.
Det blev en rafflande final på en lång regatta som inleddes med sex kvalseglingar där Henriks var Henrik att hålla en jämn serie utan stora misstag då man bara fick räkna bort ett race av tolv planerade seglingar.
Sverige hade på 70- och 80-talet stora framgångar i Optimistjolle med medaljörer som Hans Wallén och Johan Pettersson, men det dröjde 43 år innan Sverige återigen tog guld i optimistjolle.
I det svenska laget ingick Henric Wigforss (KSSS), Malcolm Dahlberg (KSSS), Oscar Wetter (KSSS), Alexander Forssén (KSSS) och Leah Bernhardtz (RÖSS) samt coach Ton Thörn och lagledare Kerem Sancak.
Pressbild
Helt fantastiskt! Grattis till Henric och till alla dem som stöttat genom åren!
Har man varit inne i kappseglingsvärlden och i synnerhet i optimistjollevärlden, så förstår man hur stort detta verkligen är. Jag hoppas verkligen att Henric fortsätter att segla i alla möjliga seglingsdiscipliner och -klasser. Tyvärr är det många som hårdtrimmats så hårt av föräldrar och tränare (jag påstår absolut inte det i detta fall) att luften helt går ur när det är dags att flytta till nästa, större klass. Ett dilemma är att de flesta duktiga optimistseglare är gamla (max 15 år), men relativt små. När dessa ska börja i nästa klass är de plötsligt flera kilo för lätta och flera centimeter för korta, vilket för vissa kan bli jobbigt för självbilden (och även för förälderns bild av avkomman). Från bäst i landet till att plötsligt harva längre ner i resultatlistorna. Då är det inte lika roligt. Men lyckligtvis är det flera som ändå håller ut och klarar denna transition/övergång och allt blir bra. Lyckligtvis för Kryssarklubben måste man inte kappsegla jämt, även om många gör detta ändå, mer eller mindre medvetet. Att då bjuda ombord en duktig juniorseglare på en större båt som en kölbåt kan bli en win-win-situation för alla parter. Junioren kan bidra med en massa seglingskunskap och tydligt fokus, som är imponerande. Sjömanskap och allmänt navigationstänk kan den med den stora båten i stället erbjuda, för dessa unga och duktiga seglare har verkligen huvudet med sig, jag garanterar. Och de lär sig snabbt. Men hittills har de fått leka och tävla på grundfria områden, där ingen behöver navigera och alltför många kappseglare tror att när varningssignalen fem minuter innan start ljuder, då försvinner alla grund :-)
Att BÅDE kappsegla och slappsegla/långsegla/längesegla är nog den bästa kombon som finns för härlig segling livet ut.
Alltså, bjud med en ung seglare och alla blir vinnare.