Hem » Läsvärt, Nya prylar/båtar

Läsvärt   Nya prylar/båtar

Herlins Helga räddad

16 augusti, 2011 – 07.47 Kommentarer inaktiverade för Herlins Helga räddad

Minihavskryssaren Helga som räddades från sin undergång i Köpenhamn har seglat vidare. I början av augusti överlämnades hon till en ny ägare.

I Öresundskretsens medlemstidning Sydpricken fanns i våras en artikel om projektet med att rädda Helga som konstruktören Tore Herlin själv ägde och seglade på 1960-talet. En grupp entusiaster från Barsebäck hade med stöd av Tore Herlins dotter Sonja hämtat den nedgångna båten i Köpenhamn och renoverat den till bruksskick. Nu sökte de ny ägare till klenoden, gärna i Stockholms skärgård.

Rätt köpare hittade de förvisso, dock inte från Stockholmstrakten, utan från Helsingborg, ca 20 nautiska mil norr om Barsebäckshamn.

Markus von Martens hade sett artikeln och blivit nyfiken. I Råå hamn hade han redan en Herlinbåt – en Minimum – och hade tidigare också ägt den 34 fot långa och tio ton tunga havskryssaren Kajsa, ritad av Herlin 1937. Efter en kort tids funderingar sålde han sin lilla Bris och Helgaköpet var i hamn.

Kanske det fanns något slags mening med det hela, funderar han:

– Det roliga är att jag redan hade ritningarna på Helga. De följde med när jag köpte Bris, fast säljaren trodde det var ritningar på Bris. Så man kan säga att jag köpte Helga två gånger, berättar han.

Vid en ceremoni i Barsebäckshamn avslutade partsrederiet sitt uppdrag och firade överlämningen av Helga i närvaro av 94-åriga Sonja Herlin .

– Det har varit mycket arbete, men också mycket roligt. Vi är glada över att ha hittat en köpare som verkligen känner för Helga. Det är dessutom kul att hon stannar här i Öresund, då får vi en chans att se henne framöver, säger en nöjd Lars Erik Ekström, en av medlemmarna i räddningssällskapet.

 

Fakta om Helga

  • Byggd i Vaxholm 1963. Mahogny och ek.
  • Längd 6,50 m. bredd 2,14 m. Djupg 1,20 m.
  • Deplacement 2,3 t
  • Blyköl 965 kg.
  • Masthöjd 8,50 m. Segel 20 kvm. Alla fall dragna till sittbrunnen.
  • Inombordsmotor, Yanmar, 8 hk.

 

/Eva Thelander