Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Hjulångaren på Ericsgata i augusti

28 april, 2011 – 15.39 Kommentarer inaktiverade för Hjulångaren på Ericsgata i augusti

Bild: Forsviks varvEn stor grupp entusiaster har äntligen byggt färdigt replikan av hjulångaren Eric Nordevall II som förliste på Vättern 1856. I mitten på augusti åker man på Ericsgata genom delar av Sverige.

Nu ska replikan som en stor grupp eldsjälar lagt ner tusentals timmar på ut på dopresa, som bland annat går till Stockholm där man ska träffa gudmor kronprinsessan Victoria den 29 auguasti. Exakt program finns på www.ericsgata.com.

Den ursprungliga hjulångaren som byggdes 1836 ligger kvar på Vätterns botten på 45 meter djup där den hittades 1980. 1995 bildades en förening som de senaste 16 åren har byggt upp en exakt replika av den ursprungliga båten (dock med modern säkerhetsteknik). Skrovet är byggt i ek på ekspant och utvändigt beklätt med kopparplåt i vattenlinjen. Även en kopia på ångmaskinen har gjort, och den är en lågtrycks balansångmaskin med kondensering.

Det är ett fantastiskt arbete som lagts ner och hjulångaren kommer fortsätta att röna välförtjänt uppmärksamhet.

Det går att stödja verksamheten genom att köpa ett vackert andelsbevis för 500 kronor. Hitta mer information på webbplatsen.

Info från webbsidan:

En resa med Eric Nordevall II blir mycket mer än en tur på Göta Kanal. Det blir en autentisk upplevelse utöver det vanliga om hur man färdades i början på 1800-talet. Fartygets två maskiner om 17 hk kommer att driva de 12 fot (3,6 m) stora skovelhjulen med 28 varv per minut för att få fartygets marschfart på 7 knop. Besättningen kommer att ha tidstypiska kläder, mat lagas på vedspisen i kabyssen, ångpannan eldas med ved som hämtas från vedupplag utmed Göta Kanal.

(Uppdaterad 2 maj 2011 med datum för resan)