Långfärd Läsvärt Löpsedel Nyheter
Hon har seglat jorden runt – Linda Lindenau närmar sig slutmålet
Den 23 april 2016 lämnade Linda Lindenau Grekland för att segla jorden runt. Under slutet av 2018 passerade hon och hennes båt Peristera den sista longituden – men än är inte slutmålet uppnått.
– Det känns fantastiskt stort och jag är superstolt. Jag har så många bilder i huvudet av alla de upplevelser jag har fått på den här resan, säger kaptenen själv.
Sedan 2010 har Linda Lindenau varit charterskeppare på heltid och seglade under flera år i Grekland. När hennes rutter blev allt mer bekanta och färdigutforskade av hennes kunder beslutade sig kaptenen att göra något nytt och något lite större.
– Att det blev jorden runt har uppstått på vägen, det var inte tänkt från början. Det hade en del att göra med att det faktiskt är mitt jobb, att jag hade seglat runt i Grekland så länge. Många av mina deltagare kommer tillbaka och jag ville att de skulle få se något nytt, säger hon själv om beslutet.
– Det andra är att jag ville ha en riktig utmaning, och det fick jag. Det kräver sin kvinna att på egen hand segla, reparera båten, ta hand om deltagare och sköta administrationen.
Drygt två år senare har Linda Lindenau uppnått en av de största milstolparna man kan som seglare. Den 24 november 2018 passerade hon och Peristera longituden E 28 13, tillsammans med en besättning sammansatt av vänner och hennes man. Därmed har hon korsat alla jordens longituder och målet att segla jorden runt.
– Vi hade ett litet firande på båten. Jag fick en kompasstårta och min man grävde fram en flaska champagne som vi haft med oss hela vägen från starten i Rhodos, berättar Linda Lindenau.
Vilken minne från resans gång lyser starkast?
– Människorna är ju det man blir mest berörd av. Detta att se hur olika det är. Vissa platser där det finns en överklassbefolkning och en underklassbefolkning så det sticker i ögonen. Från folket i Söderhavet som säger att ”nä här har vi ingen kriminalitet”, till andra ställen där människorna håller på att gå under för de vill bara därifrån, berättar Linda Lindenau.
Trots att hon nu tekniskt sett seglat ett varv runt jorden så är det en bit kvar innan hon efter konstens alla regler kan benämna sig som världsomseglare.
– Definitionen är ju egentligen att man ska starta och sluta på samma punkt, passera två platser på motsatt sida om jordklotet samt korsa ekvatorn. Det kommer jag ha gjort när jag kommer till Saint Lucia nästa år, säger Linda Lindenau.
– Men detta att korsa alla longituder är ju också coolt, och jag vill gärna fira två gånger, fortsätter hon och skrattar.
Just nu ligger båten kvar i Kapstaden, Sydafrika, medan kaptenen firar julen hemma i Sverige.
– Vi är glada för att vi har lyckats tjata oss till en båtplats på Royal Cape Yacht Club i Kapstaden, som var fullbokad sedan länge. Jag berättade att jag har seglat jorden runt, att min båt är trött och att jag är trött och till slut sa de okej, säger Linda Lindenau.
Det är dock ett tag kvar innan hon och Peristera kan avsluta sin världsomsegling. Förutom julfirandet blir det en sommar hemma i Sverige innan de sista etapperna på resan.
– Sedan i december nästa år räknar jag med att vi ska fullborda varvet på Saint Lucia. Då är det samma gäng som var med över Atlanten första gången som även kommer segla nu så den resan är redan fullbokad.
Fakta:
Linda Lindenau och ”Ta rodret”.
Linda Lindenau är charterkapten som sedan 2010 har seglat i Medelhavet och nu jorden runt med nästan enbart kvinnor som betalande besättning. 2016 påbörjade hon sin jordenruntsegling som hon beräknar vara fulländad i december 2019. Den 24 november 2018 passerade hon longitud E 28 13 och har nu korsat alla jordens longituder.
Ungefär tio procent av Linda Lindenaus seglatser är öppna för män, men bara om de kommer i sällskap av en kvinna.
– När kvinnor och män seglar tillsammans så blir det ofta så att mannen tar över. Inte nödvändigtvis för att han är en sån som klampar över sin kvinna, utan det kan vara att det bara är enklare för män för de vet att om de drar i snöret så händer en viss grej, och gör de inte det så drar de ändå, säger Linda Lindenau.
– Kvinnor kan bygga ett självförtroende genom att segla med andra kvinnor och få testa själva i sin egen takt. Om all hennes båtkunskap kommer från mannen kommer hon alltid att vara underordnad ombord. Men får hon kunskap utifrån kan hon se att man kan göra på olika sätt, och kanske föra med sig någon ny kunskap hem, fortsätter hon.
Niklas Gyberg Ivarsson
Redaktion@pakryss.se