Hem » Löpsedel, Nya prylar/båtar

Löpsedel   Nya prylar/båtar

Hopfällbar kanalbåt för hela världens kanaler

1 maj 2010 – 00:45 Kommentarer inaktiverade för Hopfällbar kanalbåt för hela världens kanaler

Svenske långseglaren Alve Henricson har tagit fram en kanalpråm som går att fälla ihop till storleken av en container. Den kan sedan skickas billigt vart som helst i världen.

 Alve Henricson är kanske mest känd för forskarbåten Searcher, en 18,5 meter lång stålbåt. Med den gjorde han flera resor där han transporterade vetenskapsmän och utrustning till bl a Pitcairn, Henderson i Söderhavet och avlägsna atoller i Seychellerna, Indiska Oceanen.

Searcher såldes för ett par år sedan, bytte namn till Explorer och transporterade bl a Ola Skinnarmo genom Nordostpassagen.

Alves nya projekt Rivertrotter är en extremt fyrkantig skapelse med fällbara stävar, som gör båten exakt lika stor som en fyrtiofotscontainer när den är hopfälld. Det måttet gör att den kan skickas billigt över hela världen på ett fartyg eller på en lastbil. Floder i USA eller kanaler på Irland är fullt realistiska färdmål. Levnadsutrymmet ombord blir drygt 20 kvm, vilket motsvarar en stor husvagn. Den är nästan lika bekväm som en sådan, men med garanterad sjötomt. Fungerar alla säsonger.

Båten har en patenterad lösning där skrovet kan omvandlas till en standardcontainers storlek, genom att stävarna kan vikas eller fällas upp. En container har liksom Alves båt speciella hörnlådor, som gör att den kan staplas för transport. I teorin går det till och med att bo i båten under transport, eftersom ingångarna är tillgängliga även med stävarna uppfällda.

Materialet i skrovet är fyra till åtta millimeters höghållfast stålplåt. Sargen är i rostfri plåt.

Överbyggnaden är gjord i komposit, i detta fall 80 millimeters polyuretanskivor (som i markisoleringsskivor) klädda med 1,5 millimeter glasfiber på båda sidorna. I vissa fall med vattenfast björkplywood för att kunna skruva fast utrustning. Materialet i överbyggnaden har extremt bra isolerande egenskaper – det isolerar både från kyla och från stark värme. Dessa skivor limmas ihop och är tillräckligt starka för att man bland annat ska kunna gå på taket. Även skrovet skumisoleras för åretruntbruk.

Alve har några månader kvar på projektet, men vi kommer i bästa fall att få se den i vattnet i vår för de första provturerna. Alve har fått ett tiotal seriösa förfrågningar. Efter testerna i vår kommer det slutgiltiga priset att sättas.

Tekniska fakta:

  • Längd: 14,83 meter under gång, 12,192 meter (40 fot) när den ska skickas
  • Bredd: 2,44 meter (8 fot)
  • Höjd: Hopfälld 2,896 m (High Cube)
  • Djupgående: 0,7 meter
  • Material: Skrov i stål, överbyggnad i komposit
  • Motor: Iveco 100 hk
  • Fart: Cirka 7 knop
  • CE-märkning: C eller D
  • Pris: Cirka 2 000 000 kronor
  • Mer info: www.rivertrotter.com

, , ,