Hem » Läsvärt, Nya prylar/båtar, Nyheter

Läsvärt   Nya prylar/båtar   Nyheter

Hoppfull båtbransch efter rekordsommaren

27 augusti, 2018 – 11.25 Kommentarer inaktiverade för Hoppfull båtbransch efter rekordsommaren

Det rekordvarma sommarvädret med mycket sol har lett till rekordförsäljning av nya och begagnade båtar. Båtbranschen jublar!

Båtbranschföreningen Sweboat har frågat drygt 400 av sina medlemmar bland varv, båtimportörer och tillbehörssäljare. Svaren visar ett starkt ökat intresse för båtlivet jämfört med förra året som var ett normalår för branschen. Majoriteten medlemsföretag uppger att båtsäsongen varit bättre än i fjol och bäst går det för motorbåtsförsäljarna.
– Det ger hopp om en stark fortsatt försäljning på höstens flytande båtmässor och under kommande säsong, konstaterar en nöjd Mats Eriksson, vd på Sweboat.

Några siffror från Sweboats medlemsenkät:
56 procent av medlemmarna säger att säsongen hittills i sin helhet har varit bättre eller mycket bättre än ifjol. Många upplevde en trög start på året våren/försommaren men när värmen väl kom togs tappet igen med råge. Många är nu ikapp eller har passerat fjolårets siffror och tror på en 10-20-procentig ökning totalt i år.

41 procent av företagen som säljer nya båtar anser att säsongen hittills varit bättre eller mycket bättre än ifjol. Motorbåtssidan går bäst och det är många handlare som sålt slut på lagren och väntar på nyleveranser från båttillverkarna.

49 procent av medlemmarna som säljer begagnande båtar anser att säsongen varit bättre eller mycket bättre än ifjol. Nyare båtar, under tio år gamla, säljs i princip direkt och är en bristvara, medan de äldre är mer svårsålda.

53 procent  av medlemmarna som säljer tillbehör och reservdelar anser att säsongen varit bättre eller mycket bättre än ifjol. Fler båtar har sjösatts, rustats, uppdaterats och använts än på många år. Försäljningen av vattensport-, säkerhets- och komfortartiklar har nått nya rekordnivåer.

62 procent  av medlemmarna som erbjuder service och reparationer har haft en bättre eller mycket bättre beläggning på service och reparationer jämfört med ifjol. När båtarna används blir det fler grundstötningar och fler motorer som kräver service.

86 procent  av medlemsföretagen som säljer drivmedel har haft en bra eller mycket bättre försäljning då fler båtar använts och körts längre sträckor jämfört med ifjol. Västkusten som hade en dålig säsong ifjol vädermässigt står för den största ökningen.

Även försäkringsbolagen är medlemmar i Sweboat. 40 procent av medlemmarna som säljer finansieringslösningar och försäkringar anser att säsongen varit bra eller mycket bättre. Siffror som hänger ihop med den ökade ny- och begagnatbåtförsäljningen.

80 procent  av medlemmarna har en positiv känsla inför hösten och kommande säsong. En bra säsongsavslutning spiller ofta över på nästa även om det finns orosmoln som förändringar på fastighets- och valutamarknaden.–
– VI hoppas och tror att den här trenden kommer att fortsätta, säger Mats Eriksson, vd på Sweboat.
– De här nya kunderna har fått en positiv bild av båtlivet som de förmodligen kommer att förmedla vidare till vänner och bekanta.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

,