Hem » Nyheter

Nyheter

Husbåtar i USA

22 februari, 2010 – 21.15 Kommentarer inaktiverade för Husbåtar i USA

Husbåt från Thoroughbred boatsFascinationen för de enorma amerikanska husvagnarna har funnits länge i Sverige och en hel del av dem har importerats över hit.
Jag är dock mer tveksam om det kommer uppstå samma fascination för den amerikanska typen av husbåtar. Husbåtar i olika former blir alltmer populära i Sverige trots att det bara finns ett mycket fåtal ställen man kan bo lagligt i dem.

De amerikanska husbåtarna har onekligen en stor boyta med stora altaner i flera våningar och inte sällan en rutschkana från översta däck ut över aktern – och en lyxig inredning ofta i bästa Dallas-stil.

Troligen skulle dessa kolosser passa ganska fint på våra sjöar och skyddade skärgårdar. Många av de större husbåtarna ha dubbla motorer med inu-drev och en eller två bogpropellrar eftersom vindfånget på de flesta är enormt.

Katamaranskrov i aluminum är vanligt men också vanliga skrov vilka en en del kan vara ganska båtlika (jag säger inte att de är vackra dock …)

De minsta är under tio meter, men det finns de en bra bit över trettio meter som kallas ”condos” är flytande villor och flyttas antagligen inte så ofta och kan därför sakna fasta motorer och släpas som pråm eller har stora utombordare.

Inrendning Thoroughbred husbåtar USA Styrplats Thoroughbred husbåt

Det finns också flera entusiasttidningar om ämnet, bland annat amerikanska Houseboat Magazine. För strax över 36 kronor kan man tanka ner hela senaste numret från Zinio.se eller ladda ner äldre nummer helt gratis på Mygazines.com (denna länk är till decembernumret 2009).
Den allra bästa tidningen är årets husbåtskatalog – Houseboat Magazine: 2010 Buyers Guide – som även den finns gratis på nätet.