Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

I framtiden överlever alla

30 september 2014 – 09:54 Kommentarer inaktiverade för I framtiden överlever alla

firstDet är i år 20 år sedan M/S Estonia förliste i hårt väder på Östersjön. Av de 989 personerna ombord miste 852 människor livet. Haveriets orsaker har utretts och sjöfarten har implementerat en rad nya säkerhetsregler, men risken att en stor olycka ska ske igen är inte obefintlig.

Sjöräddningssällskapet arbetar nu tillsammans med Stena Line och Chalmers för att utveckla en massräddningsmetod, FIRST (First Independent Responder Safe Transfer). Målet är att utveckla utrustning och metoder som vid en olycka gör det möjligt för tillskyndande fartyg att bärga ett stort antal personer till säkerhet ombord. När Estonia förliste var passagerarfartyget Mariella först på plats och kämpade för att rädda människor ur vattnet, hade fartyget varit utrustat för en räddningsaktion hade enormt många fler liv kunnat räddas. Sjöräddningssällskapets förhoppning är att man genom att ta fram utrustning och metoder som testas under realistiska förhållanden ska kunna rekommendera IMO att utveckla internationella regelverk för massräddning.

 

Ett framtida scenario

Vid en färjeolycka lyckas man få de 1000 ombordvarande till 20 av fartygets egna 50-pax-flottar som är avsedda för att lyftas med last. En annan färja utrustad med FIRST-systemets kran och en Rescuerunner är först på plats och börjar cirkla runt flottarna för att dämpa sjögången, samtidigt som man sjösätter sin Rescuerunner med två besättningsmän. Rescuerunnern används för att koppla flottarnas lyftögla till kranen som lyfter upp flottarna en och en till säkerheten ombord. Efter knappt två timmar har samtliga 1000 personer räddats till värmen och säkerheten ombord i det hjälpande fartyget.

 

Läs mer på www.sjoraddning.se/detta-gor-vi/projekt/first/

Läs mer på www.first-rescue.org