Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Inför sommaren på Gåsören

8 mars, 2013 – 19.10 Kommentarer inaktiverade för Inför sommaren på Gåsören

Gåsörens fyrvaktare Thomas Hedman berättar att när fyrvaktarhuset på ön kulturminnes märktes så tyckte man att fyren på taket skulle återställas. Och efter flera års diskussion med bland annat Sjöfartsverket var man äntligen där.

Bottenvikskretsen uthamn Gåsören ligger precis utanför Skellefteå och är en populär sommarhamn – – Mängder av besökare, runt 1500 besökare skriver in sig i gästboken men det är nog tre gånger det antalet som är på ön varje sommar, berättar fyrvaktare Thomas. Vi har haft engelsmän, fransmän, tyskar och polacker på ön.

När Bottenvikskretsen tog över 1992 fanns det stora renoveringsbehov. Fyren på huset hade redan 1921 ersatts av en betongfyr på ön och fyrens ljusutrustning borta sedan många år.

Fyrstugan som blev klar 1881 och är bedömd som en av de mest bevarandevärda i Sverige krävde mest jobb. Lotstugan är från 1904 används numera som föreningshus och där sker kretsens olika arrangemang och den kan även hyras av någon som vill ha lite lantlig frid i havsbandet. Lotsstugan kan hyras av Kryssarklubbare och det kostar runt 1 000 kr per dygn att hyra den med alla sju bäddplatser, lite mer för de som inte är medlemmar.

Ett omfattande arbete med att få fyren att lysa igen gjordes av kretsens representanter berättar Thomas. Man mätte lysvinklar och lysvidder; ersättningsfyren får inte lysa hur långt som helst eller i vilka vinklar som helst utan man ville att den skulle lysa som den gjorde förr. Även karaktären måste väljas för att inte den ska kunnas blandas ihop med andra fyrar i närheten. En fyr som inte ska användas vid navigation får inte lysa på ett sätt som i värsta fall kan lura handelssjöfarten – den är numera markerad som Occas i sjökortet, vilket betyder att den bara är tänd ibland i det här fallet från vår till höst.

Läs mer om Gåsörens historik.