Hem » Nyheter

Nyheter

Inget övertagande av hotade fyrar

23 augusti 2010 – 09:00 Kommentarer inaktiverade för Inget övertagande av hotade fyrar

Skelleftekretsen har haft långtgående diskussioner om att ta över två fyrar som ska släckas ner av Sjöfartsverket. Nu väljer kretsen att inte göra det.
Kretsen har skrivit ett nej-tackbrev till Farledsavdelningen på Sjöfartsverket angående skötseln av Bjuröklubbs Nordöstra och Kågnäshällans fyrar som man haft diskussioner under lång tid med verket om att få överta.
Det är Skelleftekretsens Lars-Jonny Landström, ordförande i Hamn- och farledskommitténs, som haft diskussioner med Sjöfartsverket, som nu släcker och säljer ut fyrar i rask takt fyrar längs Västernorrlandskusten som inte längre behövs av yrkessjöfarten.
Nu har alltså Skelleftekretsen valt att hoppa av vidare diskussioner med Sjöfartsverket. Det efter att kraven för övertagandet blivit för stora och att Sjöfartsverket också avvecklat de två ensfyrarna vid Furuögrund som man hoppats få överta och låta fortsätta lysa, men marken såldes i stället till en högstbjudande privatperson, när inte kretsen vill delta i budgivningen.

– Vi menar att fyrar är viktiga för fritidsbåtarna som blir allt fler på Norrlandskusten, säger Lars-Jonny Landström. Och lägger till att fritidsbåtarna blir alltmer hänvisade till att använda GPS i sin navigation när kustfyrarna för den mindre sjöfarten släcks ner.

Totalt är det ett drygt tjugotal fyrar i Norrland som Sjöfartsverket försöker hitta nya ägare till. I hela Sverige är det ett 80-tal fyrar som redan har eller kommer att säljas eller i värsta fall rivas under de närmsta åren.
– Det är inte så många båtklubbar som velat ta över lokala fyrar, det är snarare hembygdsföreningar och liknande som visat intresse säger Stig Lind som arbetar med avyttringarna av fyrar på Sjöfartsverket. Han säger också att det inte är någon aktiv debatt om detta längre.
Micke Westin

,