Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Inkorgen: Kan man gå på grund i Göta Kanal?

27 juli 2010 – 09:00 Kommentarer inaktiverade för Inkorgen: Kan man gå på grund i Göta Kanal?

Den 22 juni vid 12.30 -tiden sa det ”pang” vid akvedukten öst om Borensberg. Fyra fåniga ansikten stirrade på varandra och undrade om det var gårdagens två vinflaskor som fortfarande gjorde tjänst.

Klockan 12.44 ringde vi till Göta Kanalbolaget och berättade vad som hänt.

Vi backade loss, rundade ”grundet” och fortsatte mot Borensberg. Att gå på grund med en båt vars deplacement är fem ton, fart fem knop samt sticker 1.9 m kan ibland vålla personskada.
Som tur var skadades   ingen ombord vid grundstötningen. Hur Elise mår får  vi veta vid torrsättningen i höst. Efter slussningen tog vi natthamn i Borensberg. Vi varnade östgående båtar med större djupgåenden om ”grundet” vid akvedukten. Efter någon timme blev det osedvanligt lugnt i slussen. Ingen broöppning, ingen båt som kom eller gick- besynnerligt. Vi gick bort till slussvakten och frågade om orsaken till den låga aktiviteten. Då berättade hon att dykare från brandkåren hade påträffat en bil på bottnen vid akvedukten, ”vår” grynna! Dagen efter stod det i Motala & Vadstena Tidning att  bilen var saknad sedan fem år och att föraren fortfarande satt vid ratten!

 Svaret på frågan  blir således: Jo det kan man. Även om det är, för att citera Tage Danielsson, synnerligen osannolikt

Kurt Winblad

S/Y Elise

Läs också Correns artikel