Mitt På Kryss
Insändare: Förslag till räddningsstege
Med anledning av er artikel angående räddningsstegar i nr 2/2014 av PÅ KRYSS.
Den orginalmonterade räddnings- och badstegen på min båt tyckte jag inte var tillfyllest ens för att bada ifrån. Jag beslöt mig därför att förbättra det hela och lät därför göra utförandet som framgår av ovanstående bilder:
Bild 1. Stegen nerfälld med djuppet i vattnet dryga 70 cm. Handtag på badplattformens sidor för att få en bättre bredd och därmed mer (arm)kraft att ta sig upp. Handtagen fyller också funktionen att om stegen ej är nerfälld så har man något att hålla sig i om man själv från vattnet skall fälla ner stegen.
Bild 2. Så här ser det ut när stegen är uppfälld med en monterad lina som underlättar om man från vattnet skall fälla ner stegen. Stegen ser inte ut att vara så lång som den i verkligheten är då den är försedd med en led så den delvi är ”dubbel” i uppfällt läge. Leden är till för att inte sticka upp över försänkningen i akterpulpiten så att man lättare kan ta sig ombord och ner på badplattformen när man bl.a rengör ankaret eller skall bada. En kedja med brandhake är monterad i överkant på akterpulpiten (vid försänkningen) som extra säkerhet när man seglar och har barn ombord.
Bild 3. Här ser man hur konstruktionen är gjor så att nederdelen av stegen fäller ut sig själv när den kommit ner i vattnet. (enbart för att visa konstruktionen så har jag satt en stropp som hindrar att den fälls ut när jag skall fotografera).
Redan första säsongen så kom räddningsstegen till användning i en nödsituation – det var på hösten i samband med en mindre kappsegling som en man föll över bord med sjökläder och räddningsväst. Han kom inte upp i sin egen båt och ej heller i en annan båt med kort räddningsstege och höga fribord – trots tre mans besättning ombord och de gjorde flera försök. Vi kom till undsättning och det var ”lätt som en plätt” att ta sig upp på vår räddningsstege !
En liten detalj som också ses på bilderna – steghöjden är mindre/lägre högre upp på stegen för att underlätta att ta sig upp med tunga vattenfyllda kläder.
Seglarhälsningar från Anders Kullstam Skeppare på Murenan, Lady M