Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Insändare: Semesterfunderingar

2 augusti, 2012 – 07.39 Kommentarer inaktiverade för Insändare: Semesterfunderingar

Sommarens seglats startade midsommardagen. Målet var Bornholm. Under dessa veckor rådbråkade jag min hjärna med ett antal irriterande funderingar:

Väderrapporter – SMHI hade inte många rätt, yr.no var något träffsäkrare, windguru.cz var bra på vindstyrkor men bäst var Stockholm Radio när de fungerade. Hur kommer det sig att Stockholm Radios utsändningar många gånger var försenade eller uteblev helt? Varför betalar jag en årsavgift?

Gästhamnar – Vad får jag för pengarna? I de flesta gästhamnar betalar jag för båtens längd fast jag ligger med fören mot bryggan/kajen. Jag borde betala för bredden istället. De gästhamnar som har fasta bommar borde ta betalt för bredden mellan bommarna. Då skulle varje gäst optimera sitt behov efter tillgång – om gästen upplyses om bredden. El – för den betalar jag 30-60 Skr/dygn extra!!! Trots att förbrukningen per dygn oftast är väldigt låg. I Simrishamn och ytterligare några hamnar längs sydkusten hade man infört ett kortsystem där jag laddar mitt kort med X kronor och min förbrukning dras från summan – resten får jag tillbaka! Vi nyttjade gästhamnen i mer än fem dygn och det kostade oss mindre än 20 Skr! Javisst, investeringskostnaden är hög men ta dubbelt betalt per kWh. I Promarinas hamnar kan man troligtvis inte välja bort el.

Förnödenheter – behöver vi alla! Jag har full förståelse för att en verksamhet måste löna sig men dålig tillgänglighet och kvalitét i många gästhamnars livsmedelsbutiker skämmer bort oss båtfarare mer än lockar.

  • Oxelösund – en rejäl promenad och vips var vi på ICA Kvantum.
  • Fyrudden – en katastrof!!! Här fanns knappt det nödvändigaste och kvaliteten på produkterna var nästan lägre. Fiskvagnen var en tillgång!
  • ”Promarinas flaggskepp” – Västervik – har en del bra service i hamnen men det är en lång väg till proviantering. Utbudet i staden är annars helt ok.
  • Kalmar – en jättefin marina men vi saknar ICA Kvantum i hamnen. Det finns en medioker Coop Konsum nära systembolaget fem kvarter upp på Kvarnholmen. I övrigt var det lång väg att bära sina matkassar.
  • Bergkvara – här finns det nödvändigaste – inte mer!
  • Kristianopel – har, strax ovanför hamnen, en enkel men välförsedd butik med bra sortimensbredd.
  • Karlskrona – närmare till affärscentrum! Simrishamn – har närhet till stadens centrala delar och en bra matbutik.
  • Hällevik- det bästa till sist: Listerlandets pärla! Ett litet fiskeläge i SV Blekinge. Här finns Affären med stort A som har allt – jag menar ALLT! – utom fisk som handlas i butiken nästgårds.

Vi båtfarare vill ha möjlighet att göra inköp av förnödenheter i butiker nära hamnen. Vi vill ha varor av hög och god kvalitét som vi kan förvara några dagar innan de måste kastas. Vi är beredda att betala för det.

Fortsätter det som nu kommer vi inte längre besöka gästhamnar utom när vi ska slänga sopor eller tömma toatankar – om vi absolut måste!

Vid rodret!

Anders Fischer, Sörmlandskretsen